Dostupni linkovi

'Nema tela, nema isplate': Pogibije Vagnerovih plaćenika kriju se od porodica


Grobovi plaćenika Vagner grupe na groblju kod sela Bakinskaja u Krasnodarskoj Pokrajini (arhivska fotografija)
Grobovi plaćenika Vagner grupe na groblju kod sela Bakinskaja u Krasnodarskoj Pokrajini (arhivska fotografija)

Piše: Andrej Krasno

Prvi put kada je Vitalij Votanovski kontaktiran da bi saznao sudbinu nekoga ko se bori u Ukrajini u okviru ozloglašene plaćeničke grupe Vagner bilo je u novembru 2022. godine, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Na Telegramu je dobio poruku od tetke 22-godišnjeg Andreja Kargina u kojoj je navedeno da se nije čula sa svojim nećakom mesecima otkako je poslat u Ukrajinu u okviru ruske grupe i počela je da se pita kakva ga je sudbina snašla.

Popunila je svu neophodnu papirologiju da bude kontaktirana u slučaju njegove smrti, ali nije dobila nikakav odgovor od Vagnera. U očajanju se obratila Votanovskom, poznatom lokalnom blogeru i aktivisti sa ruskog severnog Kavkaza, koji je istražuje koliko je poginulih među ruskim snagama tokom jednogodišnje invazije Moskve na Ukrajinu.

Do kraja februara, Votanovski je pronašao Karginov grob u Rusiji na posebnom groblju za Vagnerove borce ubijene u Ukrajini. Vagner nikada nije kontaktirao Karginovu tetku da je obavesti da je njen nećak ubijen ili da je pita da li želi da prisustvuje sahrani. Jedino što je dobila bila je fotografija koju je napravio Votanovski.

Od tada su Votanovskog kontaktirale brojne porodice raspitujući se za sudbinu njihovih rođaka koji se u Ukrajini bore kao Vagnerovi plaćenici.

On je za Kavkaske realnosti, regionalni ogranak ruskog servisa RSE-a, rekao da je otkako je počeo svoju istragu, nalazio grobove širom juga Rusije, u gradovima kao što su gradovi Stavropolj i Volgograd, ali i čak do Belorusije i Kazahstana. U većini slučajeva porodice nisu bile obaveštene o smrti i saznavale su da njihovi bližnji nisu više živi pošto je neko otkrio neku od fotografija koje je Votanovski objavio na svom Telegram kanalu.

Vitalij Votanovski
Vitalij Votanovski

"Samo u jednom slučaju supruga je obaveštena da je borac poginuo… ostali nisu ni znali", rekao je Votanovski za RSE. "Tokom mog poslednjeg putovanja, pronašao sam mnogo grobova s nestandardnim crno-žutim vencima – i mnoge porodice su tako saznale za svoje voljene."

Ti crno-žuti venci postali su simbol grobova Vagnerovih boraca poginulih u Ukrajini. Plaćenička grupa je u poslednje vreme pretrpela velike gubitke, posebno poslednjih meseci dok besne bitke u mestima i gradovima na istoku Ukrajine kao što su Soledar i Bahmut.

Posebna groblja

Da bi smestio sva tela, Vagner je napravio posebna groblja za svoje poginule borce, od kojih su mnogi, kako se veruje, zatvorenici koji su regrutovani u zamenu za puštanje iz zatvora. Votanovski je prvi put otkrio veliko Vagnerovo groblje u decembru u selu Bakinskaja u Krasnodarskom regionu na jugozapadu Rusije.

Pored ublažavanja kazne, deo ponude šefa Vagnera Jevgenija Prigožina – što se može videti na procurelim video snimcima – jeste i to da će određeni član porodice dobiti novčanu isplatu ako regrutovani pripadnik pogine u borbama u Ukrajini. Grupe koje zastupaju prava zatvorenika navode da je zatvorenicima koji su se prijavili rečeno da će njihove porodice dobiti isplatu od pet miliona rubalja (62.000 evra) ako budu ubijeni.

Votanovski, međutim, kaže da, na osnovu njegove sve veće komunikacije s članovima porodica čiji su bližnji poginuli boreći se za Vagner u Ukrajini, mnogi nisu obavešteni o njihovoj smrti i da obećane isplate nisu stigle. On spekuliše da plaćenička grupa to namerno radi.

"Naravno, Vagneru je lakše da sve donesene sahrani na jednom mestu nego da se bavi složenom logistikom i transportom leševa po Rusiji, pa čak i u susedne zemlje", rekao je Votanovski. "Ali ovo je i demonstracija pravog odnosa i prema mrtvima i prema njihovim porodicama".

'Iz zatvora na klanje'

Tačan razlog zašto se članovi porodica ne obaveštavaju nije poznat.

U razgovorima koje je RSE vodio sa stručnjacima, aktivistima, bivšim Vagnerovim plaćenicima i članovima porodica poginulih boraca, neki su iznosili teorije da je to možda rezultat loše organizacije, zabrinutosti za finansijske troškove grupe s obzirom na sve veće žrtve na bojnom polju poslednjih meseci ili drugih okolnosti posledica rata i velikog regrutovanja zatvorenika.

Prema Vladimiru Osečkinu, osnivaču Gulagu.net, ruske organizacije za ljudska prava koja se fokusira na zatvorski sistem, glavni razlog zašto članovi porodica nisu obavešteni i isplaćeni jeste to što se borci, posebno oni regrutovani iz zatvora, vide kao potrošna roba.

On kaže da su, na osnovu istraživanja njegove organizacije, Vagnerovi regruti često prevareni u pogledu navodnih finansijskih koristi, a manjak komunikacije ili obećanih isplata su deo sistema u kojem je "Prigožin dobio pravo i mogućnost da izvede bilo koga iz zatvora na klanje".

Jana Gelmel, pravnica iz fondacije U odbranu prava zatvorenika, dodaje da među razlozima što ne dolaze isplate, pored nevoljnosti šefova Vagnera, mogu biti neispravno popunjeni obrasci s kontaktima, kao i to da neki regruti ne žele da kažu članovima porodice da su se prijavili za borbu u Ukrajini.

RSE je razgovarao sa sedam članova različitih porodica koje su kontaktirale Votanovskog i pregledao je njihove razgovore. Oni su tražili da se neki detalji koji ukazuju na identitet ne objavljuju kako bi izbegli pravne ili druge posledice od ruskih vlasti.

Osnivač i vlasnik Vagnera Jevgenij Prigožin (arhivska fotografija)
Osnivač i vlasnik Vagnera Jevgenij Prigožin (arhivska fotografija)

U jednom slučaju, supruga ubijenog plaćenika kaže da nije primila isplate koje je nudio Prigožin. Uprkos tome što je potpisala punomoćje za svog muža pre nego što se poslat u Ukrajinu, njeni pravni pokušaji sa zahtevom za odštetu su ignorisani i ona kaže da je za smrt svog muža saznala tek na kanalu Votanovskog.

Druga žena čiji je muž poginuo boreći se za Vagner kazala je da joj je rečeno da ne može da prisustvuje sahrani i da je od nje traženo da grob poseti kasnije.

Jedna žena čiji je rođak ubijen u Ukrajini pošto je regrutovan iz zatvora kaže da je pisala ruskom Ministarstvu odbrane i kaznenoj koloniji u kojoj je njen rođak izdržavao kaznu, ali da nije dobila nikakav odgovor.

U drugim slučajevima, rođaci su rekli da su uputili žalbe Vagneru i Ministarstvu odbrane, ali takođe nisu dobili odgovore.

'Topovsko meso'

Procene američke vlade kažu da je od oko 50.000 Vagnerovih plaćenika poslatih u Ukrajinu, njih 30.000 ubijeno ili povređeno.

Andrej Medvedev, bivši komandant Vagnera u Ukrajini koji je pobegao u Norvešku i podneo zahtev za politički azil, kaže za RSE da problemi s isplatama porodicama poginulih boraca uglavnom proizilaze iz toga što je plaćenička grupa pretrpela ogromne gubitke i da je finansijski nerealno da svakom pošalje novac.

"Borci se tretiraju kao topovsko meso", rekao je Medvedev. "Previše je leševa i jednostavno nema dovoljno novca da se svima plati."

Bivši komandant Vagnera Andrej Medvedev
Bivši komandant Vagnera Andrej Medvedev

Bivši plaćenik je dodao da, uprkos sve većem broju porodica koje ne znaju šta se desilo s njihovim bližnjima, Vagner ipak obaveštava neke porodice, objašnjavajući da bi u suprotnom bio ugrožen ugled grupe u Rusiji.

On, međutim, kaže da je malo verovatno da će sve porodice dobiti obećane isplate s obzirom na porast gubitaka s kojima se Vagner suočava.

Dok se još borio u okviru plaćeničke grupe, Medvedev je, kako je rekao, bio svedok da su mnogi vojnici sahranjeni na licu mesta pošto su ubijeni u borbi, posle čega bi ih komandant proglasio nestalima.

U jednoj epizodi, rekao je on, njegov prijatelj iz plaćeničke grupe ubijen je ispred ukrajinskih položaja, a njegov pretpostavljeni je rekao da porodica neće dobiti naknadu jer telo ubijenog ne može biti vraćeno u Rusiju.

"Nema tela, nema isplate. Komandant je odmah rekao da porodica neće dobiti novac bez tela", rekao je Medvedev. "Morao sam da povedem grupu boraca da ga uzmem kako bi njegovo telo bilo poslato kući".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG