Dostupni linkovi

Škoti rekli sudbinsko "ne" nezavisnosti

Premijer Škotske, inače glavni zagovornik nezavisnosti, Aleks Salmond podneo je ostavku i rekao da je za njega, kao lidera, "vreme prošlo".

Čelnici EU i SAD pozdravili ishod referenduma. Britanski premijer David Cameron najavio da će London data obećanja o većim ovlašćenjima Škotskoj ispuniti u celosti.

Protivnici nezavisnosti odneli pobedu - 55,3% "protiv", 44,7% "za", izlaznost 85 procenata.

15:14 19.9.2014.

FOTO: Ispumpana očekivanja zagovornika nezavisnosti

13:57 19.9.2014.

"Priznajem, osećam olakšanje zbog rezultata izbora", rekao je predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc. Sledeći put kada se sastanem sa britanskim premijerom Dejvidom Kameronom, rećiću mu da volim Veliku Britaniju u ujedinjenoj Evropi", dodao je Šulc.

13:25 19.9.2014.

Evropski komesar za trgovinu, Belgijanac Karel De Guht rekao je da bi drugačiji ishod referenduma predstavljao "kataklizmu" za EU. "Da se Škotska opredelila za nezavisnost, to bi izazvalo političku lavinu reda veličine raspada Sovjetskog Saveza", rekao je De Guht.

13:20 19.9.2014.

"Nova Škotska, nova Britanija", „Škotska kaže ne“, „Ponovno ujedinjenje Kraljevstva“, „Škotska stvara istoriju“, „To je ne“... poruke su naslovnih strana medija u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Učitajte više sadržaja...

XS
SM
MD
LG