Dostupni linkovi

Uhapšena četvorica "Škorpiona"


Skorpioni, arhivski snimak
Skorpioni, arhivski snimak

Policija je u Sremskoj Mitrovici uhapsila četvoricu pripadnika jedinice "Škorpioni" zbog sumnje da su u martu 1999. u Podujevu na Kosovu ubili 14 albanskih civila.

Policija je u Sremskoj Mitrovici uhapsila četvoricu pripadnika jedinice "Škorpioni" zbog sumnje da su u martu 1999. u Podujevu na Kosovu ubili 14 albanskih civila.

Policija je saopštila da su uhapšeni Željko Ðukić, Dragan Medić, Dragan Borojević i Miodrag Šolaja. U zahtevu za sprovodenje istrage navodi se da su oni kao pripadnici jedinice "Škorpioni", koja je tada delovala u okviru rezervnog sastava Specijalnih antiterorističkih jedinica MUP-a Srbije, 28. marta 1999. u dvorištu kuce porodice Gaši u Podujevu pucali u grupu civila albanske nacionalnosti, i ubili njih 14 i petoro ranili. Većina ubijenih i ranjenih bili su žene i deca. Najmlada žrtva imala je dve godine, najstarija 69, a teško je ranjena i jednogodišnja beba.

Specijalni tužilac Srbije za ratne zlocine Vladimir Vukčević izjavio je da nema više osumnjičenih za ratni zločin u Podujevu:

„Ovo je kraj što se tiče lica koja su izvršila taj zločin. To su pripadnici Škorpiona, koji su tada bili u sastavu MUP-a Republike Srbije. Slučaj smo doveli do kraja, odnosno nadam se da ćemo ga dovesti do kraja. Lica su privedena i sprovešcemo istragu."

Za ubistvo u Podujevu u Beogradu je prvom presudom za ratni zlocin pred domaćim sudovima na maksimalnu kaznu od 20 godina zatvora osuđen pripadnik Škorpiona Saša Cvjetan, dok je Dejan Demirović oslobođen optužbi. Nataša Kandić, direktorka Fonada za humanitarno pravo – nevladine organizacije koja na sudu zastupa porodice ubijenih u Podujevu, rekla je za naš program da je za nju hapšenje četvorice Škorpiona bilo očekivano:

"Ja sam ga očekivala od decembra 2003. godine zato što je na sudenju Cvjetanu Saši ključni svedok Goran Stoparić izneo dovoljno jake i čvrste dokaze o direktnoj umešanosti i odgovornosti drugih pripadnika Škorpiona, kada je bilo očigledno da jedna osoba nije učestvovala u ubijanje tih žena i dece."

..Bio sam svedok ubistva nevine dece..


Goran Stoparić svedočio je i u Haškom tribunalu, na suđenju srpskim zvaničnicima optuženim za zločine na Kosovu, i tada rekao da su Škorpioni albanske civile u Podujevu ubili odmah po dolasku u pokrajinu iz Šida. On je ispričao da su jedinicu pod komandom Slobodana Medića zvanog Boca činili dobrovoljci bez borbenog iskustva, a na pitanje tužioca zašto se odlučio na svedočenje rekao je: "Bio sam svedok ubistva nevine dece".

Serbia - Skorpion Slobodan Medic 19Oct2007

Nataša Kandic smatra da posebno treba insistirati na odgovornosti onih koji su bili nadređeni neposrednim počiniocima ratnih zločina, i procenjuje da će tužilaštvo istrajati u gonjenju izvršilaca:

"Moraju da pokažu EU da u ovakvoj Srbiji, sa ekstremno odredenim političkim partijama koje ne prezaju od toga da javno, u Parlamentu, napadaju Tužilaštvo i prikazuju Parlament kao sigurnu kuću za optužene, ipak neke institucije funkcionišu."

Za jedinicu Škorpioni prvi put se u široj javnosti čulo na sudenju za ratni zlocin u Podujevu. Nakon toga 2005. godine na sudenju optuženom Slobodanu Miloševiću u Haškom tribunalu prikazan je video snimak na kom pripadnici Škorpiona u leto 95. ubijaju šestoricu Bošnjaka kod Trnova. Za taj ratni zločin pripadnici "Škorpiona" Slobodan Medić i Branislav Medić na suđenju u Beogradu osuđeni su na po 20 godina zatvora, Pero Petrašević na 13, dok je Aleksandar Medić kažnjen sa pet godina.

XS
SM
MD
LG