Dostupni linkovi

CEDEM: Skoro polovina građana Crne Gore ne vjeruje medijima


Mediji, ilustracija

Gotovo svaki drugi građanin Crne Gore nema povjerenje u medije, a moguće je medijski manipulisati sa četvrtinom građana, pokazalo je istraživanje Centra za demokratiju i ljudska prava (CEDEM) koje je objavljeno u Podgorici.

Miloš Bešić, autor istraživanja i glavni metodolog CEDEM-a je saopštio tokom prezentacije da je svega jedna četvrtina građana u stanju da prepozna lažnu vijest.

Istraživanje na temu medija i medijskih sloboda je pokazalo da je televizija još uvijek najdominantniji medij i da ga svakodnevno prati preko 70% građana.

„Druge po učestalosti gledanja su društvene mreže koje svakodnevno koristi 45,3 odsto građana. Društvene mreže i internet portali iz godine u godinu dobijaju na značaju. Iza toga idu dva tradicionalna medija - radio svakodnevno sluša 21,3%, a novine svakodnevno čita samo 8,4% građana“, rekao je Bešić.

Na pitanje koju političku strukturu mediji podržavaju, preko polovine ispitanika je ocijenilo da mediji podržavaju i vlast i opoziciju:

„Sličan procenat građana smatra da mediji rade za interese vlasnika (39,6%), kao i onih što rade za interese političara (39,7%). A svaki peti građanin Crne Gore smatra da mediji uglavnom rade za interese građana“.

Dnevnu štampu u Crnoj Gori, prema istraživanju, uopšte ne
prati preko 60% ispitanika.

Podaci, kako kaže Bešić, pokazuju da građani imaju visoka očekivanja od nove vlasti u Crnoj Gori u oblastima zaštite novinara i slobode medija.

„Ispitanici misle da će nova vlast da bolje tretira medije i novinare. Da će vlast biti značajno efikasnija kaže 30% građana, a da će jednako biti efikasna kao prethodna smatra 17%, a 15,5% ispitanika smatra da će nova vlast biti manje efikasna”, rekao je Bešić.

Istraživanje je pokazalo da građani uglavnom smatraju da mediji nisu nezavisni u odnosu na različite aktere.

“Građani prepoznaju da položaj novinara u našem društvu nije na zavidnom nivou. Preko 45% građana misli da bi država trebalo da donese posebne mjere kako bi se novinari dodatno zaštitili, dok svaki treći smatra da za tim nema potrebe. 47% građana negativno ocjenjuje efikasnost države u rasvjetljavanju napada na novinare”, rečeno je na prezentaciji istraživanja.

XS
SM
MD
LG