Dostupni linkovi

Skoplje i Beograd nisu obeshrabreni novim uslovima EU


Boris Tadić i Gjorge Ivanov, Skoplje, decembar 2011.
Boris Tadić i Gjorge Ivanov, Skoplje, decembar 2011.
Perspektive Makedonije i Srbije su u Evropskoj uniji i bez obzira na postojeće prepreke, nema obeshrabrivanja na tom putu, izjavili su u petak na press konferenciji u Skoplju predsednici Makedonije i Srbije Gjorge Ivanov i Boris Tadić.

“Ne obeshrabruje nas to što imamo dodatne uslove i što Makedonija već treću godinu ima pozitivan izveštaj, ali nije dobila datum za početak pregovora. Mi nastavljamo sve naše reforme i sva naša nastojanja za dostizanje evropskih kriterijuma, vrednosti i principa”, rekao je Ivanov.

Tadić je dodao da ova izjava njegovog kolege treba biti preneta u Srbiji, jer su neki srpski političari obeshrabreni time što Srbija nije dobila kandidatski status
"Ja ću nastojati i narednih dana da ubeđujem svoje evropske sagovornike da mi imamo legitimne interese na Kosovu i Metohiji, od kojih niti hoćemo niti možemo da odustanemo", rekao je Boris Tadić.
u prvom pokušaju. Govoreći o evrointegracijama, Tadić se osvrnuo i na pitanje Kosova:

“Što se Kosova tice, mi imamo jasno postavljene principe i ja ću nastojati i narednih dana, kao što je to bilo i svih prethodnih dana, da ubeđujem svoje evropske sagovornike da mi imamo legitimne interese na Kosovu i Metohiji, od kojih niti hoćemo niti možemo da odustanemo, ali da i rešavanje tih problema vezanih za Kosovo i Metohiju ne može da bude prepreka za evropsku budućnost Srbije, jer mi smo takođe evropski narod, baš kao i oni koji danas pripadaju Evropskoj uniji.”

Crkveno pitanje

Dvojica predsednika su odgovorili i na pitanje o sporu između Makedonske i Srpske pravoslavne crkve, kao i o nedavnom hapšenju vladike Jovana Vraniskovskog. Oni se slažu da je to pitanje koje trebaju rešiti crkovni predstavnici i da oni samo mogu da pomognu u tome.

“Što se tiče gospodina Vraniskovskog, gospodina Jovana, njegov dolazak u Makedoniju u osvit moje posete, je njegov lični čin i tiče se pravnog postupka koji se vodi u Makedoniji protiv njega i nema nikakve veze sa mojim dolaskom, niti sam čak bio obavešten o njegovom dolasku. A što se tiče pravnog procesa u Makedoniji, predsednici republika ne mogu da se mešaju ni u jedan pravni proces niti u Srbiji niti u Makedoniji”, rekao je Tadić.

Predsednik Tadić se susreo i sa predsednikom Sobranja Trajkom Veljanovskim i sa premijerom Nikolom Gruevskim, a posetu Makedoniji zavrsava u subotu, susretima sa pretstavnicima srpske zajednice u Makedoniji.
XS
SM
MD
LG