Dostupni linkovi

Lideri regiona u ponedeljak na sastanku u Skoplju o EU planu rasta za Zapadni Balkan


Zgrada Delegacije Evropske unije u Skoplju, 24. septembar 2021.
Zgrada Delegacije Evropske unije u Skoplju, 24. septembar 2021.

Lideri Zapadnog Balkana sastaće se u ponedeljak u Skoplju s predstavnicima Evropske unije i regionalnih organizacija kako bi razgovarali o planu rasta za Zapadni Balkan koji je usvojila Evropska komisija.

Domaćin sastanka biće premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski, a učešće su najavili premijer Albanije Edi Rama, premijer Crne Gore Milojko Spajić, premijer Kosova Aljbin Kurti (Albin), predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i ministar finansija i trezora u Savetu ministara BiH Srđan Amidžić, saopštila je Vlada Severne Makedonija.

Na sastanku će učestvovati i generalni direktor za susedstvo i pregovore o proširenju u Evropskoj komisiji Gert Jan Kopman i pomoćnik državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Džejms O’Brajen (James O'Brien).

Evropska komisija je u novembru predstavila novi Plan rasta za Zapadni Balkan, koji uključuje šest milijardi evra bespovratne pomoći i kredita za ubrzanje socijalnog i ekonomskog približavanja Evropskoj uniji.

Na skupu o Planu rasta za Zapadni Balkan u Skoplju učestvovaće i regionalne organizacije Savet za regionalnu saradnju (RCC), CEFTA i Komorski investicioni forum zapadnobalkanske šestorke, kao i međunarodne finansijske institucije.

Plan EU za Zapadni Balkan ima za cilj ekonomski rast regiona, ubrzanje reformi i ulaganja koje mogu unaprediti proces proširenja EU sa ovim zemljama.

Albanija, Crna Gora, Severna Makedonija, Srbija i Bosna i Hercegovina imaju status zemlje kandidata za članstvo u EU, pri čemu su najviše napredovale Crna Gora i Srbija, otvorivši nekoliko poglavlja u pristupnim pregovorima. Kosovo nema status zemlje kandidata za članstvo u EU.

Događaj koji je trebalo da bude održan u nedelju u Skoplju, povodom pokretanja mere za "Slobodan pristup tržištu rada u zemljama Otvorenog Balkana", odlaže se do momenta kada se u potpunosti omoguće tehnički uslovi za sprovođenje mere u Albaniji, Srbiji i Severnoj Makedoniji, saopštila je pres služba vlade Severne Makedonije.

U saopštenju se navodi da će tri zemlje u najkraćem mogućem roku, a u interesu građana, obavestiti o narednim koracima u vezi s tom merom, koja je, kako je navedeno, jedna od brojnih mera i projekata proisteklih iz inicijative Otvoreni Balkan.

XS
SM
MD
LG