Dostupni linkovi

Balkanski biznismeni očekuju pomoć političkih elita


Balkanski lideri na Samitu 100 založili su se za zajedničke projekte
Balkanski lideri na Samitu 100 založili su se za zajedničke projekte

Na Samitu 100 u Skoplju balkanski biznismeni zatražili su od njihovih političkih elita poboljšanje infrastrukture i međusobne povezanosti u regionu.

Poslovna zajednica Balkana je veoma važna za razvoj čitavog regiona, ali i našeg predstavljanja u očima velikih zapadnih evropskih zemalja, poručio je makedonski premijer Zoran Zaev, dodavši da je učešće nekoliko premijera na Samitu 100 u Skoplju novo ohrabrenje te poslovne zajednice.

Zaev je na konferenciji za medije sa predsedavajućim Veća ministara Bosne i Hercegovine Denisom Zvizdićem poručio i da se sa svih šest zemalja Zapadnog Balkana koje su kandidati za punopravno članstvo u Evroskoj uniji gradi zajednička strategija i ima zajednički regionalni nastup.

"Međusobno se podržavamo i pomažemo, što će nam pomoći da brže postanemo punopravne članice EU, ali pre svega ćemo pomoći sebi u naše dve zemlje u unapređenju sveukupne bilateralne saradnje, ali i saradnje u celom našem regionu", kazao je makedonski premijer.

Predsedavajući Saveta ministara BiH izjavio je da svaka država, ali i čitav region, moraju kreirati zajedničke regionalne projekte i u tom smislu zajednički nastupati prema zainteresovanim investitorima i prema fondovima EU.

"Kako bi omogućili konekciju pre svega predstavnika privrede i naravno omogućili vezu između naših građana. Samim tim bi značajno unapredili brojne sektore ekonomije, među kojima je recimo turizam nešto što je vrlo interesantno i za BiH i za Makedoniju", rekao je Zvizdić.

On je najavio potpisivanje nekoliko dogovora u oblasti turizma, kao i u oblasti razvoja i jačanja ekonomskih odnosa, mogućnost putovanja samo sa ličnom kartom i bolju povezanost glavnih gradova obe zemlje.

Denis Zvizdić i Zoran Zaev: Turizam interesantan i BiH i Makedoniji
Denis Zvizdić i Zoran Zaev: Turizam interesantan i BiH i Makedoniji

Premijer Zaev se sinoć susreo i sa svojim albanskim kolegom Edijem Ramom, pri čemu su naglašena zalaganja za intenziviranje ekonomske saradnje dve zemlje i obezbeđivanje uslova za evroatlantske integracije čitavog regiona.

Oni su ocenili da je zajedničko učešće na Samitu 100 u Skoplju dokaz političke volje za razvoj regionalne ekonomske saradnje, za povezivanje biznis zajednica, zajedničke investicije, umrežavanje i transportno povezivanje. Zaev i Rama su se dogovorili da intenziviraju aktivnosti na organizovanju zajedničke sednice vlada Makedonije i Albanije u najskorijem vremenu.

Makedonski premijer prethodno se sastao sa crnogorskim kolegom Dušanom Markovićem. Zemlje Zapadnog Balkana moraju sarađivati i naučiti da samostalno donose odluke i sprovode ih, da sami rešavaju pitanja u svojim zemljama, ali i međusobne nesporazume, rečeno je na tom susretu.

Tako će nas, istakli su Zaev i Marković, i evropski partneri više ceniti. U tom smeru Makedonija i Crna Gora su primer prijateljskih zemalja, bez otvorenih pitanja i spremnih da sarađuju u interesu građana, naveli su.

Na Samitu je promovisana platforma "Edison", koja predviđa izgradnju zelenog koridora od Ljubljane do Skoplja i Tirane u dužini od 1.400 kilometara. Na glavnim putevima bili bi instalirani punjači za električne automobile, uveo bi se zajednički prevoz više osoba u jednom vozilu, ekološka taksi-vozila i druga inovativna rešenja.

Dvodnevni Samit 100 završava se danas, a skupu je prisustvovalo više od 150 poslovnih lidera iz jugoistočne Evrope, ministri iz regiona, kao i predstavnici Evropske komisije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG