Dostupni linkovi

Skoplje: Novi protesti zbog državnog ispita, profesori podržali studente


Protest u Skoplju, 26. decembar 2014.

Nekoliko hiljada studenata, profesora, građana, protestovalo je u petak pred Vladom Makedonije zbog njenog paketa izmena Zakona o visokom obrazovanju, a naročito zbog najavljenog uvođenja takozvanog državnog ispita za sve studente.

“Mi nismo nasilnici, na našoj strani su argumenti i Ustav, i mi hoćemo reforme ali ne ovakve i na ovaj način", poručili su okupljeni.

Za razliku od prethodna dva studentska marša, u petak je bilo uočljivo veće policijsko prisustvo pred zgradom Vlade.

“Naš premijer je pre nekoliko dana rekao da ne zna zašto mi protestiramo. I pored svih naših zahteva i argumenata da nam ova reforma uopšte neće pomoći. Mi smo ovde zbog tri stvari: zbog časti, slobode i autonomije univerziteta”, rekao je okupljenima član Studentskog plenuma, neformalne grupe koja je organizator protesta.

Neposredno pre početka protesta na Filozofskom fakultetu je formiran takozvani Profesorski plenum, koji je podržalo preko 100 profesora i asistenata Univerziteta Sveti Kiril i Metodij. Oni su prethodno uputili pismo Vladi protiv najavljenih reformi. Rečeno je da oni podržavaju aktivnosti studenata i da će zajedno delovati.

Na skupu je saopštena i odluka Rektorske uprave Univerziteta da pošalje zahtev Vladi o odlaganju paketa izmena, što je bilo pozdravljeno snažnim aplauzom. Na zahtev su se potpisali rektor, prorektori i 23 dekana i direktora institucija koji su prisustvovali sastanku.

“Pre pola sata Rektorska uprava je prepoznala profesora u sebi i donela je odluku, potpisanu od svih dekana, da će odmah zatražiti povlačenje zakona iz Sobranja. Zato je vredelo što su studenti probudili profesora u nama”, izjavila je Gordana Siljanovska, profesor na Pravnom fakultetu.

Prisutnima su se obratili i profesori sa univerziteta na kojima se studira na albanskom jeziku, ističući da nije važna etnička pripadnost, već ciljevi za koje se bore.

Ovo je bio treći protest koji je organizovala neformalna grupa Studentski plenum u poslednja dva meseca.

I pored masovnosti na prethodna dva protesta, Vlada je na sednici prošlog vikenda odlučila da usvoji Predlog izmena Zakonau o visokom obrazovanju, a već u ponedeljak on će biti razmatran i na sednici Parlamenta.

Pored državnog ispita, u izmenama je predviđena i revizija bolonjskog sistema studiranja i nekoliko drugih mera, kao i velike kazne za dekane fakulteta koji bi izdali diplome bez državnog ispita.

Premijer Nikola Gruevski je nekoliko puta izjavio da se reforme uvode da bi se poboljšao kvalitet obrazovanja, a i da ne razume zašto studenti protestiraju, jer državni ispit neće biti za njih, već za generacije koje će se tek upisati na fakultete.

  • 16x9 Image

    Blagoja Kuzmanovski

    U novinarstvu je od 1993. kada počinje da radi u dnevnoj redakciji Makedonskog radija. Bio urednik i voditelj dnevno-političkih informativnih emisija. Od 2002. godine šef dopisništva RSE u Skoplju.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG