Dostupni linkovi

Skoplje nema podatke o slučaju ‘Prvi partizan’


Fabrika oružja, ilustrativna fotografija
Fabrika oružja, ilustrativna fotografija

Institucije Severne Makedonije očekuju službene informacije vlasti u Srbiji o makedonskom državljaninu uhapšenom u Srbiji, službeno je u Skoplju rečeno Radiju Slobodna Evropa (RSE).

Ministarstvo spoljnih poslova Severne Makedonije navelo je za RSE da za sada iz Srbije nije dobilo informaciju o tome, dok je makedonsko Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo da još nema podatke o slučaju.

Državljanin Severne Makedonije, dvojica radnika “Prvog partizana” iz Užica, kao i nekadašnji zaposleni te fabrike, u Srbiji su uhapšeni zbog sumnje za zloupotrebu položaja i primanje mita, saopštilo je juče Više javno tužilaštvo (VJT) u Beogradu.

“Njima se stavlja na teret da su krivična dela izvršili prodajom projekata i drugih dokumenata koji pripadaju ’Prvom partizanu’ iz Užica, a odnose se na proizvodnju oružja i municije“, navodi se u saopštenju VTJ.

VJT je saopštilo da su uhapšeni B. G. iz Užica, bivši inženjer u “Prvom partizanu”, N. I. iz Požege, konstruktor u pogonu za alate i mašine u toj fabrici, i M. M. iz Užica, projektant mašina, kao i državljanin Severne Makedonije koji je vlasnik "Ars grupe" iz Skoplja.

Zadržavanje 48 sati

Iz fabrike “Prvi partizan” i Ministarstva odbrane Srbije, nakon osnovnog saopštenja Tužilaštva, nije bilo dodatnih informacija o ovom slučaju.

“Interesantno je da se u delu štampe, dakle prema tim spekulacijama, pominje proizvodnja metka kalibra 12,7 milimetara koji je izuzetno tražen i rasprostranjen širom sveta. Moguće je, što svakako nadležni treba da utvrde, da se radi o pokušaju uzimanja podataka radi nelegalnog prenosa znanja i tehnologija da bi neke firme van Srbije na taj način počele da proizvode artikal za koji ‘Prvi partizan’ ima mašine i licencu”, rekao je za RSE vojno-politički komentator Vlade Radulović.

Prema njegovim rečima, dve fabrike u regionu, “Prvi partizan” i “Igman” iz Konjica upravo su poznate i po proizvodnji kvalitetne municije kalibra 12,7 milimetara koja ima široku primenu, od snajpera i mitraljeza do upotrebe na borbenim vozilima.

Po nalogu beogradskog Višeg javnog tužilaštva hapšenje osumnjičenih izveli su Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije (MUP), Bezbednosno-informativna agencija (BIA) i Vojno-bezbednosna agencija (VBA), saopštilo je to tužilaštvo navodeći da je osumnjičenima određeno zadržavanje do 48 sati i da će uz krivičnu prijavu biti privedeni nadležnom tužiocu radi saslušanja.

Vojni analitičar Vlade Radulović kaže da je značajno što su bezbednosne službe na vreme otkrile potencijalni problem.

“To je njihov posao i upravo to treba da rade. One treba da budu van politike, van dnevnopolitičkih prepucavanja, i na ovakvim i sličnim slučajevima pokaže se za šta one zapravo treba da postoje i šta je njihov ključni zadatak”, smatra Vlade Radulović.

'Veliki problem ako se ukrade tehnologija'

Fabrika municije “Prvi partizan AD”, kako se navodi na web stranici tog preduzeća, jedna od najvećih te vrste na svetu, proizvodi više od 400 tipova karabinske, pištoljske, revolverske i streljačke municije kojima snabdeva vojsku i policiju Republike Srbije, a takođe i mnoge armije sveta.

„’Prvi partizan’ najveći deo municije izvozi u Sjedinjene Američke Države, Belgiju, u zemlje članice NATO saveza, i bio bi veliki problem da mu se ukrade tehnologija. Tada bi fabrika bila u riziku da izgubi nova tržišta zbog nelegalne konkurencije. Sa druge strane, proizvođač kom se tako nešto desi poslao bi lošu sliku potencijalnim kupcima“, naveo je Vlade Radulović.

„Prvi partizan“ iz Užica, fabrika u jugozapadnoj Srbiji koja se nalazi 200 kilometara od Beograda, ima tri proizvodna pogona, zapošljava više od 1.000 radnika, i proizvodnjom municije bavi se od osnivanja 1928. godine.

U njenom vojnom programu su, kako stoji na sajtu te kompanije, municija za puške, puškomitraljeze, mitraljeze, pištolje, automate i revolvere, kao i protivavionska mitraljeska municija.

U asortimanu „Prvog partizana“ su i podkalibarna artiljerijska municija, mašine za proizvodnju municije, alati za proizvodnju municije, inženjering, i ostali proizvodi. Proizvodi i sportsku i lovačku municiju koja se prodaje na svim kontinentima.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG