Dostupni linkovi

Školskim uniformama protiv socijalne nejednakosti


Srednjoškolci u Čačaku
Srednjoškolci u Čačaku
Učenici Medicinske škole u Čačku od početka drugog polugodišta biće u obavezi da nose školske uniforme, ukoliko bude usvojena inicijativa koju su pokrenuli učenici odeljenja IV-4 ove da se nakon više od 20 godina u školi ponovo uvede radna odeća.

Marija Radičević jedna je od učenica vaspitačkog smera srednje Medicinske škole, odeljenja iz kojeg je potekla ova inicijativa.

"Većina učenika iz odeljenja se složila i smatramo da bi bilo jako dobro da ne postoje klasne razlike među učenicima u školi, već da svi budemo jednaki što se tiče ekonomskih mogućnosti, da se to ne primećuje."

Nameru učenika podržali su školski odbor, savet roditelja i đački parlament. Direktor škole Milorad Blagojević otkriva da će muškarci nositi koledž jakne, a devojke kecelje sa kaišem oko struka i kragnom oko vrata. Prema njegovim rečima, u toku je prikupljanje modela o kojima će se đaci izjasniti glasanjem. O prednostima dolaska u školu u uniformama, Blagojević kaže:

"Prvenstveno se odnosi na bezbednost dece. Najlakše je kontrolisati decu koja nose radnu odeću jer tada znamo ko su naši đaci. Kada dođe neko sa strane lako ga uočimo i preduzimamo mere da vidimo zbog čega je ušao u školsko dvorište. Drugi vid oblačenja uniformi je i socijalna komponenta. Neće firmirane i markirane stvari doći do izražaja", navodi on.

"Mi smo dobili podršku roditelja, što je nama vrlo značajno, i podršku učenika, što nam ukazuje na to da je i roditeljima i deci jako bitno da se uvede uniforma koja obezbeđuje tu socijalnu izjednačenost i obezbeđuje pristojan izgled koji pripada učenicima srednje škole", ističe pedagog Jelena Vučković.

Marija Radičević kaže da je mnogo puta prisustvovala scenama kada su učenici lošijeg materijalnog stanja šikanirani, zadirkivani i vređani samo zato što na sebi nemaju modernu garderobu.

"To su obično neki kliše izrazi koji su često vulgarni i nepristojni. Oni se tako obraćaju deci koja uopšte nisu kriva zbog toga što nemaju. S druge strane, deca koja imaju su uzdizana, ne znam zbog čega jer oni nisu ništa nisu bolji ljudi od onih koji nemaju".

Ima, međutim, i đaka kojima se ideja o nošenju bluza i kecelja uopšte ne dopada.

"Ne znam, to je baš bez veze. Nijedna škola to nije uvela, zašto baš mi moramo", kažu neki od učenika.
XS
SM
MD
LG