Dostupni linkovi

Srednjoškolci u 40 opština u Srbiji prelaze na onlajn nastavu


Onlajn nastava (ilustrativna fotografija)
Onlajn nastava (ilustrativna fotografija)

Zbog porasta broja zaraženih korona virusom, sedmi i osmi razredi osnovnih škola na teritoriji 40 opština u Srbiji od ponedeljka (13. septembar) prelaze na kombinovanu nastavu, dok će srednje škole u tim opštinama preći na onlajn časove, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Na osnovu odluke Tima za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola, od ponedeljka će učenici sedmog i osmog razreda u 40 lokalnih samouprava nastavu pratiti neposredno i na daljinu zbog pogoršanja epidemijske situacije, dodaje se u saopštenju.

Tim za praćenje mera u radu škola preporučio je upotrebu maski za sve učenike i zaposlene, sve vreme boravka u školi, uključujući i osobe koje su potpuno vakcinisane protiv korona virusa kao i osobe koje su preležale COVID-19.

Posle sastanka Kriznog štaba Vlade Srbije uoči početka školske godine 24. avgusta, ministar prosvete Branko Ružić izjavio je da je intencija da se nastava u školama u Srbiji od 1. septembra odvija redovno, a da će se to menjati u zavisnosti od epidemiološke situacije.

On je tada predstavio novi plan rada škola koji podrazumeva tri načina.

Prvi je neposredna nastava za sve učenike, uz nošenje maske tokom razgovora i poštovanje distance od 1,5 metara.

Drugi je kombinovani model za učenike sedmog i osmog razreda i srednjoškolce, jedan dan onlajn, a drugi neposredna nastava.

Treći model predviđen je za epidemiološki najugroženije sredine gde će za srednjoškolce biti onlajn nastava, a za osnovce kombinovana.

Koji gradovi i opštine prelaze na onlajn nastavu?

Onlajn nastava uvedena je za srednjoškolce iz Tutina, Raške, Priboja, Prijepolja, Nove Varoši, Kladova, Petrovca na Mlavi, Užica, Valjeva, Despotovca, Jagodine, Ćuprije, Paraćina, Svilanjca, Rekovca, Preševa, Bojnika, Velikog Gradišta, Žabara, Boljevca, Zaječara, Knjaževca, Bajine Bašte, Čajetine, Alibunara, Ljiga, Bogatića.

Od ponedeljka će taj model nastave biti primenjivan i u srednjim školama u Ivanjici, Lučanima, Doljevcu, Nišu, Beloj Palanci, Vranju, Kraljevu, Novoj Crnji, Aranđelovcu, Kniću, Kragujevcu i Topoli.

U Srbiji su prema podacima od 9. septembra od posledica zaraze korona virusom preminule još 23 osobe, a registrovan je 5.831 novi slučaj infekcije.

U bolnicama je 2.234 pacijenta, a 129 njih je na respiratorima.

XS
SM
MD
LG