Dostupni linkovi

Politika BiH i u škole "umješala prste"


Učenici od juna ne mogu dobiti svjedočanstva
Učenici od juna ne mogu dobiti svjedočanstva
U Srednjoj školi Stolac, koja je podijeljena na bošnjački i hrvatski dio, na djelu je neviđena diskriminacija. Žrtve su 140 učenika koji pohađaju nastavu na bosanskom jeziku.

Oni od juna ne mogu dobiti pečat na svoja svjedočanstva. Drugim riječima, pohađaju nastavu, a nisu upisana.

Zbog neriješenog statusa škole, koja je još prije pet godina trebala postati admininistrativno-pravno ujedinjenjena, direktno je ugrožena egzistencija mnogih stolačkih porodica.

Zbog izuzetnog talenta za košarku Admir Šejtanić početkom ljeta postao je stipendist košarkaškog kluba „Spars“ iz Sarajeva. Osim džeparca i stana, Admir je upisan i u drugi razred sarajevske srednje škole metalskih zanimanja. Njegov san da postane uspješan košarkaš počeo je da blijedi nakon što su mu u školi kazali da njegovo svjedočanstvo iz stolačke srednje škole nema pečata.

Rok do kojeg je trebao dostaviti ovjerenu diplomu istekao je jučer. Unatoč brojnim molbama, direktor u Stocu odbio je ovjeriti Šejtanićevu diplomu i njegova budućnost dovedena je u pitanje. Admirov otac Edo Šejtanić za naš radio kaže:

„I sad sa ja išao kod jednog direktora, kod drugog, išao u ministarstvo, išao ombudsmenima, OHR-u pisao, OSCE-u, svakome se javljao živom. I na kraju je rezultat svega toga, znači nakon dva mjeseca te moje borbe, da su malome rekli da ne dolazi više u školu u Sarajevo. Sad će mu jedino preostati to da se vrati u Stolac. Znači gubi stipendiju, gubi pravo na školovanje, gubi sva prava - san dječiji gubi.“

OHR I OSCE "NISU NADLEŽNI"

Iako je stolačka srednja škola još prije pet godina zvanično trebala biti adminstrattivno pravo objedinjena, njen statut nikada nije usvojen. U zgradi čije prostorije koristei škole po hrvatskom i bosanskom jeziku, jedino što je do kraja ujedinjeno jeste zajednički direktor, kojem je takođe nedavno istekao mandat, dok radno-pravni status zaposlenika Bošnjaka, primjerice, nikada nije riješen.

Nakon što je kantonalni ministar obrazovanja iz reda SDA odbacio statut škole koji je predložilo Općinsko vijeće na čelu sa dva HDZ-a, te naložio obustavu plata svim zaposlenicima u školi do rješenja statusa, VD direktor škole Ivo Raguž odbio je ovjeriti diplome djeci koja nastavu pohađaju na bosanskom jeziku.

"Čovjek jedan koji u normalnoj državi živi ne može sanjati te probleme da dijete ti ide u školu i kad dođeš tamo tražiti potvrdu da je redovan đak oni ti je ne daju. Pošto ima dosta onih koji imaju samo jednog roditelja - imate sad u Stocu 10, 15 roditelja koji imaju penzije i koji su osigurani preko toga, ali ne mogu dobiti potvrdu da su im djeca redovni đaci i izgubili su penzije, sve gube“, dodaje Edo Šejtanić.

Dok je Raguž i dalje nedopstupan za medije, koordinator nastave na bosanskom jeziku Kasim Korjenić za naš radio kaže kako se obraćao i Uredu visokog predstavnika ali i Misiji OSCE-a, koja je nadležna za reformu obrazovanja. Zvaničan odgovor, kaže Korjenić, bio je: „To nije naš problem.“

Što je sporno u predloženim statutu, Korjenić za naš radio kaže: „Oni predlažu, kažu: „Odvojite se vi sami, vi na bosanskom, odvojite se.“ A naravno ne pada nama na um. Što bismo mi od jedne pravili dvije?"

Kantonalani ministar obrazovanja, inače član SDA Esad Dželilović naglašava kako se statut škole mora uskladiti sa Zakonom o srednjem obrazovanju, dva nastavna programa moraju biti ravnopravna.

Načelnik stolačke općine i član HDZ-a BiH Stjepan Bošković:

„Neupitno je samo jedno - da Srednja škola u Stocu će biti, opstat će, a kako ćemo to statutarno riješiti, otvaramo prostor da i te stvari dogovorimo.“

Predsjednik sindikata Josip Milić posebno je podvukao odgovornost OHR-a:

„Jer praviti se kao da problema nikakvih nema i ignorirati ovo sve što se događa i u Stocu i u Mostaru prešlo je sve granice, a primati mjesečno plaću od 50.000 maraka i uživati sve pogodnosti koje oni svi u BiH uživaju. Mislim da gospodin visoki predstavnik bi morao smijeniti i zabraniti politički rad gospodinu ministru Dželiloviću i isto tako načelniku općine Boškoviću.“

Ostaje činjenica da je zbog neriješenih političkih problema rad škole u Stocu zadnjih pet godina zapravo nelegalan i da se ova situacija direketno odražava upravo na učenike, na čija se prava pozivaju i bošnjački i hrvatski političari.


  • Slika 16x9

    Tina Jelin - Dizdar

    Novinarstvom se počela baviti 1996. godine. Od 1998. radi za Radio Slobodna Evropa. Bila je i stalni suradnik Studija 88,  Radija101, Reuters-a. Višestruko nagrađivana novinarka.

XS
SM
MD
LG