Dostupni linkovi

Antifašistička tradicija ponovo pobijedila Busuladžića


Osnovna škola Mustafa Busuladžić, Sarajevo
Osnovna škola Mustafa Busuladžić, Sarajevo

Poslanici Skupštine Kantona Sarajevo nakon prilično mučne rasprave, sa 18 glasova "za", šest "protiv" i tri "suzdržana" donijeli su juče odluku o izmjeni naziva osnovne škole Mustafa Busuladžić, u Dobroševićima, na području sarajevske opštine Novi Grad.

Praktično je poništena prethodna odluka ove Skupštine iz 2016. godine da se višedecenijski naziv škole "Dobroševići" promijeni u Mustafa Busuladžić. Inicijativu za ovu izmjenu podnijela je Naša stranka.

Predsjedavajuća Skupštine Kantona Sarajevo Ana Babić je istakla da se radi o obrazovnoj ustanovi koju pohađaju djeca, a prema konvenciji UN-a, dužnost je da im se osigura ustanova koja je neupitna po svom nazivu.

"Neosporni je dokaz da je Mustafa Busuladžić bio saradnik i vođa fašističkog pokreta i tako se deklarisao. Moraju se postaviti neupitni temelji koja bi djeca nastavila graditi, na istini i samo istini. Odgovorni smo prema antifašističkoj tradiciji grada Sarajeva, a pogotovu prema građanima koji su od 1992. do 1995 dali svoje živote, a među njima je bilo 1.600 djece", rekla je predsjedavajuća Skupštine Ana Babić.

Ona je podsjetila, da iako je ubijen na mučki način, u knjizi istoričara Envera Redžića jasno stoji da je "Busuladžić bio fašista, podržavao je Hitlera, Musolinija, što su po važni elementi".

Ovo je treći put da se na kantonalnoj Skupštini vodila rasprava o tome da li treba osnovnoj školi u naselju nadomak Sarajeva, ukinuti naziv" Mustafa Busuladžić". I tokom posljednje rasprave, neki poslanici iz Kluba SDA tražili su dokaze da je Busuladžić "bio fašista, a ne da dokazi budu isječci iz novina". Tako je poslanik Safet Mešanović poručio da oni koji traže ukidanje Busuladžićevog imena sa škole, "pokreće isključivo islamofobija".

Pojedinci su takođe pitali da li postoje vjerodostojni izvori da je Mustafa Busuladžić bio fašista, te na osnovu čega se donose zaključci.

"Smatram ovo civilizacijskom pobjedom i ponosan sam što sam dio onih istrajnih u borbi za istinu i pravdu koji nisu šutjeli i upornim upiranjem prsta u ovu anomaliju na kraju i uticali da se krene ka njenom rješenju", rekao je Edin Forto, potpredsjednik Naše stranke i njen poslanik u Skupštini Kantona Sarajevo.

Forto za Radio Slobodna Evropa kaže da je ipak razočaran zbog retorike koja se čula u raspravi.

"Mi nismo stranka koja želi dodatne polarizacije u već polariziranom društvu. Ali, ovo je tema koja je očigledno pokazala koliko je bh. društvo podijeljeno, ne samo između različitih etničkih skupina, nego i u jednom prostoru koji je relativno homogen, koliko se različitosti može čuti, koliko se pojavilo ovog novog populizma, ako ga možemo tako nazvati. Prilično sam razočaran zbog nekih izjava koje smo čuli iz vladajuće stranke, koja tako brani nešto što je očigledno neobranjivo. Govorim o pojedincima iz SDA.

Mi smo smo skupštinski zastupnici, mi nismo istoričari. Kao što je moja kolegica Sabina Čudić vrlo dobro rekla - ne treba nama nikakav Institut ili autoritet iz nauke i istorije. Nama je dovoljno samo da pročitamo neke od citata iz knjiga koje je pisao sam autor Mustafa Busuladžić. I to je dovoljno da se stavi pod znak pitanja to da djeca idu u školu koja nosi njegovo ime. Znači, to je sasvim dovoljno. Ne treba ni novo suđenje za njega, niti mi trebamo dokazivati njegovu ulogu u bilo čemu. Dovoljno je samo izvaditi citate iz njegovih knjiga, što je direktno on napisao i izjavio. Ovo je jedna ideološka rasprava koja nikako ne doprinosi integraciji društva", kaže poslanik Edin Forto.

Mustafa Busuladžić: Za jedne žrtva komunističkog režima, za druge zagovarač fašističkog režima i tadašnje NDH
Mustafa Busuladžić: Za jedne žrtva komunističkog režima, za druge zagovarač fašističkog režima i tadašnje NDH

U oktobru 2017. godine protestnu notu Bosni i Hercegovini uputila je ambasada Izraela, upozoravajući da je škola nazvana po "kontroverznoj i antisemitskoj ličnosti".

"Ambasada Izraela u ovoj noti izražava iskreno žaljenje zbog toga što su vlasti Kantona Sarajevo odobrile takvu odluku, naročito uzimajući u obzir činjenice daje većina bosanskih Jevreja ubijena od ruke fašističkih i nacističkih okupatorskih snaga sa kojima se identifikovao gospodin Busuladžić", navedeno je u ovoj diplomatskoj noti.

Tada je univerzitetski profesor i član predsjedništva Naše stranke Tarik Haverić rekao: "Mi smo na vrijeme upozoravali na pogubne posljedice ove odluke, između ostalog i na urušavanje ugleda Sarajeva kao otvorenog grada s antifašističkom i multikulturalnom tradicijom, prepoznatljivom u međunarodnim krugovima."

Nakon što je Opštinski sud u Sarajevu i zvanično dopustio promjenu naziva Škole, reagovala je i Ambasada SAD u BiH izražavajući "duboko razočarenje što je kantonalna vlast u Sarajevu imenovala školu po tako kontroverznoj ličnosti".

Skupština Kantona Sarajevo je u junu 2016. godine usvojila Prijedlog odluke o izmjeni naziva Osnovne škole Dobroševići u Javnu ustanovu Osnovna škola Mustafa Busuladžić.

Nakon što je Savjet mjesne zajednice Dobroševići predložio da se škola nazove po njemu, javnost se podijelila u mišljenjima - jedni ga vide kao žrtvu komunističkog režima, dok ga drugi posmatraju kao zagovarača fašističkog režima i tadašnje Nezavisne države Hrvatske.

Ministar obrazovanja Kantona Sarajevo Elvir Kazazović najavio je da će nova odluka Skupštine biti proslijeđena nadležnim opštinskim vlastima, te da će škola od naredne školske godine raditi pod starim imenom "Dobroševići" ili eventualno nekim novim.

Međutim, Mustafa Busuladžić će i dalje imati svoje obilježje u Sarajevu. Jedna ulica u glavnom gradu BiH nosi njegovo ime i za sada niko ne pokreće inicijativu da se ovaj naziv zamijeni.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG