Dostupni linkovi

Skokovi sa Starog mosta u Mostaru: Šampion slavio po sedmi put


Lorens Listo, skakač iz Mostara, po sedmi put je odnio pobjedu u tradicionalnim, 447. po redu visinskim skokovima sa Starog mosta u Neretvu. Listo je, u konkurenciji 27 skakača iz Mostara, BiH i zemalja bivše Jugoslavije, u atraktivnoj i opasnijoj disciplini „mostarska lasta“, skokovima na glavu, osvojio najviše bodova i simpatija stručnog žirija i još jednom slavio.

„Svake godine je sve teže i teže pobijediti. Svaka pobjeda mi je sve draža i draža. Konkrencija je bila stvarno jaka. Momci što dolaze sa strane, takoreći, su domaći takmičari, preko deset godina se takmiče, skaču vrhunski, profesionalci su u svom poslu“, izjavio je Listo nakon trijumfa za RSE.

Listi je pobjednički pehar uručio Emir Balić, legenda mostarskih skokova i dobitnik zlatnih olimpijskih krugova sa postoljem od Međunarodnog olimpijskog komiteta 1987. godine.

Drugi je bio Mustafa Šarić iz Zenice, a treći Marijan Milanović iz Kragujevca. Ovo je bio njegov šesti nastup i prvi put da se popeo na pobjedničko postolje.

„Ovaj put bio sam opušten, sve se poklopilo. Lijepo mi je bilo cijeli dan danas. Baš sam onako bio spreman. Presretan sam. Zahvaljujem se prije svega svom timu, bez kojeg ne bi mogao ništa“, rekao je Milanović za RSE i najavio učešće na mostarskim skokovima „naredne i narednih puno godina“.

(VIDEO: Skok "mostarska lasta", snimio Mirsad Behram)
"Mostarska lasta" sa Starog mosta
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:21 0:00

U izuzetno oštroj i izjednačenoj borbi, u disciplini skokova na noge, pobjedu je odnio skakač Kenan Juklo iz Mostara, drugi je bio Igor Kazić, takođe iz Mostarac, a još jedan domaći skakač, Ermin Sarić bio je treći.

(VIDEO: Skok Ermina Sarića, snimio Mirsad Behram)
Skokovi sa Starog mosta u Mostaru
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:28 0:00


Uprkos velikim vrućinama i rekordnim temperaturama zraka, skokove je pod Starim mostom pratilo nekoliko hiljada gledalaca, a upravo su paklene vrućine bile „krivac“ što broj posmatrača iz cijelog regiona nije bio i veći.
Carl Bildt u Mostaru, 28. jul 2013.
Carl Bildt u Mostaru, 28. jul 2013.

Skokove su, u posebnom VIP-odjelu, pratile i brojne zvanice, poput premijera Federacije BiH, Nermina Nikšića, te gradonačelnika Zagreba Milana Bandića, koji je zadnjih godina redovan gost na ovoj tradicionalnoj mostarskoj manifestaciji.

Odmah po završetku skokova, u starom gradskom jezgru Mostara, spazili smo bivšeg visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, sadašnjeg šefa diplomatije Švedske Carla Bildta.

„Skokovi su sjajni. Fantastičan domet. To je i sport i umjetnost. Mostar je sjajno mjesto za posjetiti. Ima mnogo turističkog potencijala“, rekao je Bildt za RSE odgovarajući na pitanje kakvu poruku svijetu šalju mostarski skokovi.

Zanimljivo je reći i da je član ocjenjivačkog žirija, pored legendi skokova sa Starog mosta, bio proslavljeni Mostarac, veliki fudbaler i trener, Duško Bajević.

„Skokovi su kao i uvijek, kao i svake godine. Drago mi je da je sve proteklo bez problema. Vjerujem da su svi koji su bili prisutni uživali“, rekao je Bajević uz ostalo za RSE.
XS
SM
MD
LG