Dostupni linkovi

Skočio benzin, strahuje se od talasa poskuljenja


Ilustrativna fotografija
Uprkos činjenici da su, u prethodnom periodu, na svjetskom tržištu cijena nafte i vrijednost dolara padali, u Crnoj Gori gorivo konstantno poskupljuje, što je obično samo uvod za talas opšteg rasta cijena.

Nova cijena benzina od 98 oktana, u Crnoj Gori je 1,40 eura, dok je onaj od 95 oktana ostao na prethodnoj od 1,34 eura. Pored toga, vlasnici automobila će biti dodatno opterećeni novim cijenama polisa osiguranja motornih vozila. Osim poskupljenja benzina, koje je u suprotnosti sa zdravom logikom, jer su, u prethodnom periodu, vrijednost nafte i dolara padali, građane muči i očekivanje da je, kao mnogo puta do sad, poskupljenje goriva samo uvertira za novi talas sveopšteg poskupljenja.
Obradović: Ovo predstavlja još jedan udarac na i onako nizak životni standard građana, a i na džepove.

U Uniji slobodnih sindikata kažu da najnovije događaje prate sa velikom zabrinutošću.

"To predstavlja još jedan udarac na i onako nizak životni standard građana, a i na džepove. Znamo sada da se primiče septembar, da će poskupljenje goriva povući sva ostala poskupljenja, da se studenti i đaci moraju opremiti za školu, tu je i ogrijev, struja će biti mnogo veća. Prosto je pitanje do kada će da rastu cijene, a do kada će plate da stagniraju ili padaju", kaže Sandra Obradović.

Građane, kao krajnje potrošače, muče visoke cijene proizvoda. Međutim, kako se privreda suočava sa najnovijim poskupljenjem goriva i nametima na registraciju vozila, pitali smo izvršnog direktora Montenegro biznis alijanse Darka Konjevića, koji kaže da su i privrednici na muci.

"U dosta slučajeva preduzeća izbjegavaju da često podižu cijene. Međutim, ako vidite trend rasta cijena goriva to definitivbno utiče na povećanje cijena naročito onih koji najviše zavise od toga - gradskog prevoza, neka taksi udruženja su uvećali cijene, pekari i mljekari. Vidjećemo da li će ovo povećanje, bar što se registracije tiče dovesti do povećanja cijena. Neko će reći da to nije značajno, ali ako imate veliki broj vozila koja treba da registrujete to itekako utiče na povećanje vaših troškova. I nije samo to što opterećuje poslodavce već postoje i drugi troškovi, državni i lokalni porezi koji treba da se plate", navodi Konjević.

Ugrožen standard

Domaća javnost se nedavno suočila sa podatkom da je u Crnoj Gori gorivo najskuplje, i to ne samo u regionu, već je, s obzirom na istu cijenu koja važi u Luksemburgu, među najskupljima u Evropi.
Ilustrativna fotografija

Predsjednik Udruženja privatnih naftaša Ratko Kolinović kaže da je gorivo u Crnoj Gori skupo zbog monopolskog položaja Hellenic Petroleum-a koji je privatizovao kotorski Jugopetrol, što znači da raspolaže i tankovima za skladištenje goriva koje dodje morskim putem.

"Hellenic samovoljno odredjuje cijene goriva uz saglasnost Ministarstva ekonomije", kaže Kolinović.

"Koliko njega interesuje prodaja goriva u Crnoj Gori govori podatak da je 90 posto pumpi dao u zakup. To znači da njega malo prodaja bukvalno ne interesuje, interesuje ga zakup a prihod od toga mu je čista zarada. Drugo je to što jedini nabavlja gorivo i to 98 posto uvoza a to dva posto što je ostalo odnosi se na Inu i slovenački Petrol koji ima dvije benzinske pumpe u Crnoj Gori. Mi privatnici nijesmo u mogućnosti da nabavljamo gorivo. Naš problem je što mi moramo kamionima od 32 tone da idemo u Hrvatsku, Srbiju ili Albaniju, sve do Drača. Kada dovezemo do svoje benzinske pumpe i isporučimo to gorivo mi smo u startu skuplji jedan cent od njih što nam ga prodaju i to znači da nemamo zarade", ističe Kolinović.

Stalna poskupljenja, uprkos očiglednoj materijalnoj iscrpljenosti, prema ocjeni Unije slobodnih sindikata, još uvijek nijesu dovoljan motiv za građane, da odlučno i javno iskažu nezadovoljstvo i zahtijevaju od vlasti odgovornije ponašanje.

"Zatvaranje fabrika, veliko povećanje cijena, ugrožen životni standard. Vjerovatno je zrelo doba, ali još nije vrijeme za neki socijalni bunt i da nakraju možda još nijesmo dovoljno gladni da bi došli do toga. Mnogo je ljudi prosto siromašno i ne mogu da prehrane svoju porodicu", kazala je Sandra Obradović.
XS
SM
MD
LG