Dostupni linkovi

Zelenski naredio reviziju skloništa nakon pogibije tri osobe u Kijevu


Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski naredio je reviziju svih ukrajinskih skloništa od zračnih napada nakon smrti troje ljudi koji su ostali zaključani na ulici tokom ruskog napada.

Djevojčica od devet godina, njena majka i još jedna žena su poginule u Kijevu nakon što su tokom napada pokušale ući u sklonište koje je bilo zatvoreno.

Smrt je izazvala negodovanje javnosti, a Zelenski je obećao oštar odgovor, koji je piše Reuters, bio usmjeren na gradonačelnika Vitalija Klička.

Zelenski je rekao da je naredio ukrajinskom ministru za stratešku industriju i ministru unutrašnjih poslova da provedu "potpunu reviziju skloništa".

Dan ranije je rekao da skloništa "moraju biti dostupna" i da je to odgovornost lokalnih vlasti.

Kličko je na sastanku lokalnog odbora priznao da snosi dio odgovornosti, ali je rekao da su drugi krivi, naročito saveznici predsjednika.

Rekao je da je potrošnja na skloništa u nekim od kvartova u Kijevu, od kojih većinu vode članovi stranke Sluga naroda, bila "izuzetno nezadovoljavajuća”. Rekao je i da gradsku vojnu administraciju vodi osoba koju je imenovao predsjednik.

Gradonačelnik Kijeva je pozvao na "zajedničku i pravednu odgovornost" i rekao da bi mogao lobirati za smjenu načelnika okruga nakon revizije potrošnje na održavanje skloništa.

U napadu na Kijev u četvrtak poginule su tri osobe, a ranjeno je 11. Ovo je bio sedamnaesti ruski vazdušni napad na glavni grad Ukrajine u maju mjesecu.

Izvor: Reuters

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG