Dostupni linkovi

BiH: Može li se stati u kraj skandaloznom nepotizmu


Zgrada institucija BiH
Zgrada institucija BiH
Zapošljavanje rođaka i prijatelja nije velika novost u javnoj službi u BiH, a popuna upražnjenih mjesta po ministarstvima i drugim uredima nakon promjene vlasti potvrđuje da na nepotizam nije imuna niti jedna politička opcija u zemlji. Razmjere takvog ponašanja ponukale su i pojedine zastupnike iz vladajućih struktura da i zvanično zatraže poduzimanje konkretnih mjera kako bi se zapošljavanju po rodbinskim ili stranačkim vezama stalo u kraj.

Dunja iz Sarajeva godinama pokušava dobiti posao u državnoj službi. Unatoč visokoj bodovnoj razlici koju je na konkursima ostvarivala u odnosu na ostale aplikante, posao nije dobila:

„I to su uglavnom mjesta u sudovima ili u ministarstvima, od kantonalnog, federalnog i državnog nivoa. Ja sam na svim nivoima aplicirala.“

Situacija nije ništa bolja ni na konkursima, primjerice u javnim ustanovama. Pedagogica Sanja iz Mostara pet godina zaredom dobija odbijenice - posljednja je stigla uz obrazloženje da je prekvalifikovana:

„Ravnatelj ili direkor kaže: ’Ja nemam ništa, bira školski dobor’. Odbor kaže: ’Rekao je ravnatelj, naredile stranke.’ To je sve jedan krug, to je jedna paukova mreža.“

Da su rodbinske i stranačke veze jedan od važnih faktora pri zapošljavanju u javnoj službi, nije nepoznanica u BiH. Mehmed Bradarić, zastupnik SDP-a, kaže kako je ipak ostao zatačen nakon što je imenovan u državni Parlament. Saznanja do kojih je došao su skandalozna:

„U upravi Željeznica u jednoj kancelariji imate, kaže, oca, mater i sina. Nemate poslanika koji nema kćerku, sina nedgje u diplomatiji, tamo u EU, ili su ovdje
"Dođe vam konobar, pa kaže:’Moja žena radi tu, moj brat, moja mati je radila tu, otišla je prije nekoliko dana u penziju.’

zaposleni. Gdje god tu priču pričate, imate miganje očima nekoga: ’Sačekaj, to je njegova...’ U državnom Ministarstvu za promet i komunikaciju imate gore čovjeka čija žena radi tu, kćerke i zetovi. Parlamet države! Dođe vam konobar, pa onda vam kaže:’Moja žena radi tu, moj brat, moja mati je radila tu, otišla je prije nekoliko dana u penziju.’ I sad, recimo, evropske integracije, komisija - kćerka stručni saradnik, načelnika opštine Pale. Nemate osobu koja nema ovdje nekoga“, kaže Mehmed Bradarić.

Bradarić je kao zastupnik u državnom Parlamentu i službeno pokrenuo inicijativu za određivanje metoda i načina zaustavljanja i uvrđivanja količine nepotizma u institucijama vlasti. Od Zajedničkog kolegija oba doma držvanog Parlamenta zatražio je da se jasno utvrde mehanizmi koji će dovesti do principa barem djelomične eliminacije:

„Jedino rješenje je nova sistematizacija kojom bi, recimo, brisali 20 posto radnih mjesta. Ja čak očekujem od rukovodstva da to predloži, jer obično djeca i ovi, oni su dolazili na nekakva mjesta koja čak nisu ni sistematizovana.“

Niko ne reaguje

U prvih stotinu dana rada nova Vlada FBiH imenovala je oko 250 članova nadzornih i upravnih odbora u javnim poduzećima i različitim komisijama. Mnogi od njih bliski su krugovima vladajućih stranaka platforme, značajan broj i u rodbinskim vezama. Ništa bolja situacija nije ni na ostalim razinama vlasti.

Podsjetimo na slučajeve poput imenovanja Mirsada Nikšića na mjesto v.d. izvršnog direktora u Javnom poduzeću Autoceste Federacije BiH, što je svojim potpisom potvrdio njegov brat, aktuelni federalni premijer Nermin Nikšić.

Za izvršnog direktora za ekonomsko-financijske poslove u istom preduzeću imenovan je Ivan Šakota, zet Jerka Ivankovića Lijanovića, federalnog dopremijera. Mnogo se govorilo i o izboru rođaka premijera Vlade RS Ilije Džombića u Nadzorni odbor Investicione-razvojne banke RS-a. Zbog sukoba interesa do sada ipak niko nije odgovarao.

Emir Đikić
Emir Đikić
„Bilo je raznih inicijativa. Imali ste inicijativu gospodina Kasumagića oko nekih zapošljavanje u državnom Ministarstvu finansija. Vidite da su sve politički dogovori. Čak su i same političke partije izašle u javnost da su dogovorili da će postavljati državne službenike i kako će ih postavljati, što je apsolutno nezakonito. Međutim, niko ne reaguje. Mi pokušavamo sa svoje strane da odreagujemo, ali te incijative, kao i od mnoge druge, se vrte dva do tri dana u medijima i poslije zamru“, navodi Emir Đikić iz Transparency International.

Nepristranost, neutralnost i vrijednost leže u osnovi svih uspješnih sistema u Europi. Ovi principi su neophodni da bi znanje, stručnost i sposobnost nadjačavali pristranost, nepotizam i druge oblike zloupotrebe pri zapošljavanju.

Zbog poremećenih sistema vrijednosti u kojima godinama žive građani BiH, iz ovog začaranog kruga gotovo je nemoguće izaći, što prizaju i same Sarajlije:

„Ja to sebi ne mogu objasniti. Ti misliš da će biti bolje sutra, ali ono je svaki dan gore i gore.“
„Ja prvo sebe smatram krivim zato šti niko ništa ne poduzima.“
„Ni u onom sistemu nije bilo tako, a kojeg svi okrivljuju. Nema kritične mase građana koji bi preokrenuli ovo. Ako ništa ne radi čovjek, onda nema ni promjena.“
„Ali ovdje su oni naturili da hoću ja da ubijem Hrvataa ko sam musliman, ili ovaj onoga, onaj onoga - jer to je njima način opstanka. To je cinizam. Oni se smiju narodu šta rade.“


Sociolog Jusuf Žiga zaključuje:

„Po mom mišljenju, iz toga se može izaći jedino kroz reafirmiranje temeljnih vrijednosti i njihovoga respektiranja. Dakle kada se bude počeo uvažavati kvalitet, da se bira najbolji, da on ima prednost, onda će se to i desiti.“
  • Slika 16x9

    Tina Jelin - Dizdar

    Novinarstvom se počela baviti 1996. godine. Od 1998. radi za Radio Slobodna Evropa. Bila je i stalni suradnik Studija 88,  Radija101, Reuters-a. Višestruko nagrađivana novinarka.

XS
SM
MD
LG