Dostupni linkovi

Skandal Savile: Britanska policija objavila izvještaj o zlostavljanjima


Djeca u dobi od osam godina bile su žrtve seksualnog zlostavljanja nekada uglednog i popularnog voditelja BBC Jimmya Savilea. Najmlađa žrtva bio je dječak od osam godina.

Prema navodima britanske policije, otkriveno je 214 zločina u, kako je istragom utvrđeno, 28 policijskih oblasti, uključujući 34 silovanja ili penetracije. Žrtve su uglavnom bile žene, a preko 70 posto maloljetne. Većina njih od 13 do 16 godina starosne dobi.

Kako je navedeno, ipak nema informacija da je je „operisao u krugu pedofila“ ali se još uvjek istražuje da li je bio dio „neke neformalne mreže pedofila“.

Britansko Kraljevsko Tužilaštvo izvinilo zbog propusta u istrazi u slučaju Savile, opisujući ono što se događa kao „prelomni trenutak“.

Najveći broj zlostavljanja počinjen je u peridu od od 1966. do 1976., iako su zločini činjeni decenijama, od 1955. do 2009. godine.

Policija je saopštila da su žrtve dale "uvjerljiv sliku rasprostranjenog seksualnog zlostavljanja od strane počinitelja", pa je istražitelj Kraljevskog tužilaštva (CDR) Peter Spindler, koji vodi ovaj slučaj, rekao da je Savile "prevario naciju".

I kancelarija bitanskog premijera saopštila je da je potrebno detaljno i valjano istražiti najnovije "strašne" tvrdnje.

"Premijer je pri stavu da je apsolutno opravadano da svaka institucija uključena u ovo ide do kraja i utvrdi šta se sve događalo“, rekao je portparol kancelarije premijera Davida Camerona.

Jimmy Savile
Jimmy Savile
Bivši voditelji BBC-a i DJ Radia1 umro je u 84. godini oktobra 2011., godinu dana prije nego što je cijeli slučaj otkriven u jednom TV dokumentarcu.

Nakon što je otkriveno da je Sevile, koristeći slavu i reputaciju, seksualno zlostavljao maloljetnike, stotine žrtva izašlo je u javnost sa svjedočenjima uključujući i one koje su tvrdile da su napadnute u prostorijama BBC-a, te niz drugih insitutucija, poput velikog broja bolnica, naročito pisihijatriskih u kojima je Sevile bio jedan od donatora.

Reagujući na navode izvještaja, medijska kuća BBC je saopštila da su „zaprepašteni" informacijom da su neka od zlodjela počinjena u njihovim prostorijama, uz ponavljanje "iskrenog izvinjenja žrtvama zločina".

Izvještaj objavljen u petak pod nazivom „Davanje glasa žrtvama“, objavio je rezultate opsežene istrage koju je provelo više policijskih službi u protekla tri mjeseca od kada je skandal Savile otkriven.

U dokumentu na 30 strana proširene su optužbe da je Savile bio konstanti seksualni zlostavljač čije je zločine potvrdio ogroman broj žrtava.

Kraljevsko Tužilastvo u petak je takođe objelodanilo sopstveni dokument koji pokazuje da su odustali od gonjenja Sevilea 2009. godine na osnovu četri tužbe policije za seksulani delikt. Tom je prilikom saopšteno da dokazi nijesu ukazivali da su djela počnjena, iako je konstatovano „da su policija i tužilaštvo imali različiti pristup“ dokazima.

Direktor Kraljevskog Tužilštva izvinio se u petak u ime ove službe zbog takvog propusta. Brojnim izvinjenjenjima se priključilo i Ministarstvo zdravlja poručujući „da su izvukli pouku iz ovih zločina“ i da će takođe sprovesti sopstvenu istragu. Oni su takođe omogućili policiji i tužilaštvu uvid u hiljade bolničkih fajlova.

Kim Harrison, advokat koji zastupa oko 50 žrtava, naveo je da ovo predstavlja neku vrstu prvog koraka koji će omogućiti „nekakvu pravdu“ .

Jimmy Sevile bio je izuzetno popularan sedamdesetih i osamdesetih godina kao voditelj muzičke emisije i dječijeg programa "Jummy će to popraviti", a zbog humanitarnog rada kraljica Elizabeta II ga je proglasila za viteza.

Slučaj Jimmya Sevilea izazvao je veliku krizu u uglednoj britanskoj medijskoj kući i doveo do ostavke njenog generalnog direktora.
XS
SM
MD
LG