Dostupni linkovi

Skandal sa novcem u vrtićima: Ko je odvajao djeci od usta


Vrtić Đina Vrbica
Vrtić Đina Vrbica

Jedna od udarnih tema dana u Crnoj Gori je skandal koji je otkrila Državna revizorska institucija (DRI) o nezakonitom, nenamjenskom trošenju novca u više predškolskh ustanova u nekoliko crnogorskih gradova. Kontrola te institucije otkrila je da je čak milion i 330.000 eura uzeto iz roditeljskih džepova, a da nije potrošeno na ishranu njihove djece.

Revizijom finansijskih izvještaja petpredškolskih ustanova: Podgorici, Cetinju, Nikšiću i Danilovgradu, Državna revizorska institucija utvrdila je da su prihodi od uplata roditelja i centara za socijalni rad za ishranu djece u 2014. godini bili znatno veći od troškova za nabavku prehrambenih proizvoda.

Došlo se do cifre od milion i 330.000 eura, kao razlike između onoga što je uplaćivano i stvarnih troškova ishrane. Na taj način vrtići su trošili novac od dječije ishrane umjesto onog koji je trebalo da bude obezbijeđen iz budžeta, odnosno od Ministarstva prosvjete.

Kao najdrastičniji primjer nenamjenskog i nezakonitog trošenja tuđih para, odnosno faktičkog zavlačenja u roditeljski džep bez pokrića, DRI navodi slučaj podgoričkog vrtića Đina Vrbica, gdje su roditelji za ishranu svoje djece uplatili 843.000 eura, a od toga je u te svrhe potrošeno pola miliona eura manje.

Na sve to, Kristina Mihailović iz udruženja roditelja, majka četvoro djece, ne krije revolt i rezignaciju.

“U najamanju ruku sam zatečena. Prosto je bilo nevjerovatno pročitati tu infomaciju i zapitala sam se da možda ipak nije posrijedi neka greška. Mi plaćamo onaj dio novca koji se plaća za ishranu djece i sada shvatamo da veliki njegov dio nije za to potrošen. Pitali smo se, ako se već plaća toliko, a čini se i da nije puno tih 40 eura, zašto se kvalitet ishrane na popravi. Sada nam se to pitanje dodatno postavlja“, kaže Kristina Mihailović.

Prema nalazima Državne revizorske institucije, konkretnu korist od nezakonitog poslovanja predškolskih ustanova, Ministarstvo prosvjete imalo je i na druge načine.

Tako je utvrđeno da je 2011. od podgoričkih predškolskih ustanova Ljubica Popović i Đina Vrbica, Ministarstvo pozajmilo pola miliona eura, a da taj novac do danas nije vraćen. Takođe, DRI je utvrdio i nepravilnosti prilikom uplata poreza i doprinosa u vrtićima čiji je rad kontrolisan.

Nezakonitosti u radu registrovane u 2014. dešavale su se dok je na čelu Ministarstva bio aktuelni podgorički gradonačelnik Slavoljub Migo Stijepović. Međutim, nijesmo uspjeli da dobijemo zvanična reakcije ni iz njegovog kabineta ni iz Ministarstva prosvjete.

Draginja Vuksanović, članica Skupštinskog odbora za prosvjetu iz vladajuće Socijaldemokratske partije, uvjerena je da će nadležni državni organi utvrditi da li postoji osnovanost nalaza DRI-ja.

“Ako se utvrdi da je to istina i ako nadležni organi utvrde odgovornost, onda zaista nemam riječi da kažem. Jer ako se ovo dešava u jednoj državi koja pretenduje da uđe u EU onda šta da čovjek kaže? Nevjerovatno“, komentariše Dragana Vuksanović.

Sličnog je mišljenja i Srđan Perić, takođe član Odbora za prosvjetu i nauku iz Pozitivne Crne Gore, koja je najavila da će zatražiti kontrolno saslušanje aktuelnog ministra prosvjete Predraga Boškovića.

“Dobro je da od državne institucije imamo takav nalaz, da se ipak ne bi bazirali samo na insajder informacijama i golim računicama. Ono što nije dobro i što treba u svakom slučaju mijenjati jeste odnos po kome se školstvo pa i zdravstvo u značajnoj mjeri doživljava kao biznis a ne kao opšti javni interes“, napominje Perić.

RSE: Da li mislite da će u ovom konkretnom slučaju neko morati da odgovara?

Perić: Apsolutno. Tužilaštvo mora da odradi svoj dio posla i utvrdi materijalne činjenice. Ovoliko velika greška nije mogla biti proizvod gole omaške već je očigledno neko planirao budžet na način da ostvaruje viška prihode preko onih preko kojih nikako ne bi trebalo, preko djece, odnosno njihovih roditelja.

O tome na koji će način reagovati iz Udruženja roditelja Kristina Mihailović kaže:

“Smatramo da je potrebno da najprije potrebno da se objasni konkretno šta se desilo i da se zaista mora utvrditi ko je odgovoran i da se sva ta razlika i sav taj novac koji je trošen nenamjenski odnosno ne za ono za šta je trebalo da bude potrošen, vrati i preusmjeri na sve to što je potrebno, upravo da bi kvalitet ishrane djece u vrtićima bio na zadovoljavajućem nivou. Te se stvari moraju konačno promijeniti, moramo definisati šta može a šta ne može i ko kome pozajmljuje pare, ko i kako troši novac, ko i za šta uplaćuje“, naglašava Kristina Mihailović.

U anketi Lele Šćepanović evo šta kažu građani o skandalu:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:23 0:00
Direktan link

XS
SM
MD
LG