Dostupni linkovi

Plenković u Škabrnji: Pomirba i suživot jedini put naprijed


Predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković
Predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković

U prigodi Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, predsjednik Vlade Andrej Plenković posjetio je Škabrnju, u kojoj su snage JNA i srpske paravojske pod zapovjedništvom Ratka Mladića 18. studenog 1991. godine ubile 63 mještana hrvatske nacionalnosti.

Počast žrtvama odao je polaganjem vijenaca ispred Središnjeg križa kod Spomen obilježja za poginule u Domovinskom ratu te ispred Spomen obilježja na masovnoj grobnici.

Uz premijera je, uz druge državne dužnosnike, bila i potpredsjednica Vlade iz redova Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Anja Šimpraga.

Zbog nje je par mještana i branitelja nazočnih na komemoraciji demonstrativno okrenulo leđa. Rekli su da su ona i njena stranka SDSS – koju su nazvali zločinačkom strankom – nepoželjni, a čuo se i povik “sramite se”!

Plenković je izrazio razumijevanje i poštovanje za obitelji i ratne veterane, ali je izrazio jasnu potporu gesti potpredsjednice Šimprage.

“Došli smo ovdje da bi odali poštovanje onima koji su dali najviše za Hrvatsku. Ovo nije prvi puta da predstavnici SDSS-a, koji su dio parlamentarne većine, sudjeluju u Danu sjećanja.

"Potpredsjednica Šimpraga došla je ovdje u dobroj vjeri da se pokloni žrtvama i da iskaže pijetet onima koji su stradali u strašnom zločinu 1991. godine", podsjetio je Plenković.

On je kazao kako razumije teške traume i osjećaje obitelji, prije svega onih koji su nastradali, ali – nastavio je – “mi moramo kao društvo krenuti ka međusobnom pomirenju a dolazak potpredsjednice Vlade ovdje u Škabrnju nije ništa što bi odudaralo od politike koju vodimo proteklih godina.

"Uz svo poštovanje prema obiteljima i hrvatskim braniteljima, ja smatram da je za budućnost Hrvatske pomirba i suživot jedini put naprijed", kazao je Plenković.

Potpredsjednica Šimpraga kazala je kako je došla u Škabrnju “iskreno i čista srca, odati počast stradalima".

"Nadam se da ću sljedeće godine biti ovdje zajedno sa svima, otići na misu i još jednom se pokloniti. Svatko ima pravo na svoj stav i razmišljanje. Ja sam ovdje došla u miru", poručila je.

"Nadam se da će jednog dana doći da se izmirimo i da nastavimo dalje. I da živimo život, a ne suživot”, zaključila je nakon komemoracije u Škabrnji potpredsjednica Vlade iz redova SDSS-a Anja Šimpraga.

Osamnaestog studenog 1991. godine postrojbe JNA pod zapovjedništvom Ratka Mladića i paravojne postrojbe lokalnih Srba i dobrovoljaca iz Srbije slomile su hrvatsku obranu sela Škabrnja nedaleko Zadra i u jednom danu ubile 63 osobe, od toga 48 civila, a ubijanje je nastavljeno i sljedećih dana. Službena komemoracija održana je i u Škabrnji.

Troje zastupnika SDSS-a u Hrvatskom saboru dio su parlamentarne većine predvođene HDZ-om, a Anja Šimpraga je jedna od četvero potpredsjednika Vlade, zadužena za društvene djelatnosti i ljudska prava.

Povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović odao je počast žrtvi Vukovara polaganjem vijenca i paljenjem svijeće kod spomenika na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata i spomen-obilježju masovne grobnice na Ovčari.

U Vukovaru se 18. studenog obilježava 31. obljetnica sloma hrvatske obrane tog grada.

XS
SM
MD
LG