Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ribe toplih voda se odomaćile u Sjevernom moru


U Sjeverno more se "doseljavaju“ novi stanovnici koji su do sada živjeli tamo gdje je more toplije

Izvor: BBC

Oštar vjetar, trava na dinama koja se povija pod njim i školjke u pijesku – to je slika koja se povezuje sa Sjevernim morem.

Međutim, i tu se uočavaju posljedice promjene klime, prije svega ispod površine mora. Zbog toga što ono postaje sve toplije, u njega se "doseljavaju“ novi stanovnici koji su do sada živjeli tamo gdje je more toplije.

Na primjer Pacifička kamenica. Do sada je Sjeverno more za nju bilo suviše hladno, dok je danas, kako kaže morski ekolog Kristijan Bušbaum, ima na čitavom području plitkog mora u Njemačkoj.

Bušbaum je stacioniran na ostrvu Ziltu, i odatle za Institut Alfred Vegener istražuje organizme koji žive u plitkom moru. Pacifičkoj kamenici, kaže, potrebna je temperatura od najmanje 18 stepeni – i to nekoliko sedmice godišnje u kontinuitetu, kako bi mogla da se razmnožava.

A plitko more oko Zilta je taj uslov u posljednjih nekoliko godina ispunjavalo bez problema. Prema navodima njemačkog Savezne kancelarije za brodsku plovidbu i hidrografiju (BSH), Sjeverno more je u 2016. imalo prosječnu temperaturu 11 stepeni, što je druga najviša vrijednost od 1969. godine.

Samo je 2014. godine, sa 11,4 stepena, u prosjeku bilo toplije. To za posljedicu ima da su nekadašnji grebeni sa dagnjama, postali grebeni kamenica. Kamenice, međutim, ne potiskuju dagnje, objašnjava Bušbaum za DW, već ih čak na neki način štite.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG