Dostupni linkovi

SAD i Njemačka će u narednim danima najaviti dogovor o Sjevernom toku 2


Očekuje se da će Sjedinjene Države i Njemačka u narednim danima najaviti dogovor kojim će riješiti dugogodišnji spor oko ruskog plinovoda Sjeverni tok 2, vrijednog 11 milijardi dolara, rekli su u ponedjeljak izvori za Reuters.

Tokom sastanka prošle sedmice američki predsjednik Joe Biden i njemačka kancelarka Angela Merkel nisu uspjeli da prevaziđu razlike oko podmorskog gasovoda, ali su se složili da Moskvi ne smije biti dozvoljeno da koristi energiju kao oružje protiv svojih susjeda.

Nakon razgovora američkih i njemačkih zvaničnika o zabrinutosti SAD-a da će gasovod, koji je sada 98 posto završen, povećati ovisnost Evrope o ruskom gasu i ostaviti Ukrajinu bez tranzitnih taksi, nazire se dogovor.

Njemačka kancelarka Angela Merkel pokušala je ranije uvjeriti Kijev da će Ukrajina ostati tranzitna ruta za prirodni plin čak i nakon što bude završen Sjeverni tok 2.

Njemačka je odbila da zaustavi projekat, tvrdeći da je to komercijalni poduhvat i suvereno pitanje.

Sporazum, navodi Reuters, bi spriječio nastavak, trenutno ukinutog američkog sankcionisanja Sjevernog toka 2 AG kompanije koja stoji iza gasovoda kao i njenog izvršnog direktora.

Sporazum bi također uključivao obaveze obje strane da će osigurati povećana ulaganja u energetski sektor Ukrajine kako bi se nadoknadile bilo kakve negativne posjedice gasovoda, koji dovodi gas iz Arktika u Njemačku ispod Baltičkog mora.

“Izgleda dobro,” rekao je jedan od anonimnih izvora. “Očekujemo da će ti razgovori iznijeti rješenje u narednim danima.”

Severni tok 2 trebalo bi da bude najduži podvodni gasovod na svijetu, preko kog će se dužinom od 1.230 kilometara prevoziti prirodni gas od ruske obale na Baltičkom moru do Grajfsvalda u Njemačkoj.

Na svom putu, on će prolaziti kroz teritorijalne vode Rusije, Finske, Švedske, Danske i Njemačke, gdje će se povezati na evropsku gasnu mrežu.

Sjedinjene Države, kao i mnoge države istočne Evrope protive se ovom projektu sa obrazloženjem da će ovo učiniti Evropu ovisnom o ruskoj energiji i potkopati ukrajinsku ekonomiju i sigurnost.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG