Dostupni linkovi

Rusija odgađa ponovno pokretanje Sjevernog toka 1


Gasovod Sjeverni tok 1
Gasovod Sjeverni tok 1

Gasovod Sjeverni tok 1 neće biti ponovo pokrenut u subotu 3. septembra kako je ranije planirano, saopštila je ruska državna energetska kompanija Gazprom.

Gasovod Sjeverni tok 1 proteže se 1.200 kilometara ispod Baltičkog mora od ruske obale blizu Sankt Peterburga ka sjeveroistočnoj Njemačkoj. Otvoren je 2011. i putem njega može se prevesti maksimalnih 170 kubnih metara plina dnevno iz Rusije za Njemačku.

Njegovo ponovno pokretanje bilo je zakazano za subotu 3. septembra nakon što je zatvoren na tri dana zbog održavanja.

Kako su saopštili Sjeverni tok 1 je zatvoren zbog curenja nafte. Ova državna kompanija kaže da je kvar otkriven na kompresorskoj stanici Portovaya, a inspekciju su sproveli zajedno da radnicima Siemensa, njemačke kompanije koja pomaže u održavanju gasovoda.

Gazprom tvrdi da je otklanjanje curenja ulja u motorima moguće samo u specijaliziranim radionicama, za koje je Rusija ranije tvrdila da su ometene zbog zapadnih sankcija.

Uvoz gasa je zaustavljen dok se to ne popravi, dodaje se u saopštenju, prenosi BBC.

Otkako su zapadne zemlje uvele sankcije Moskvi nakon pokretanja invazije na Ukrajinu, Rusija je nekoliko puta smanjila isporuke gasa Evropi, koja od nje uveliko ovisi.

Moskva je okrivila sankcije, koje je Zapad uveo nakon što je Rusija napala Ukrajinu, za ometanje rutinskih operacija i održavanja Sjevernog toka 1. Brisel kaže da je to izgovor i da Rusija koristi gas kao ekonomsko oružje za odmazdu, što Rusija odbacuje.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen kaže da bi EU trebala nametnuti ograničenje cijena ruskog gasa kako bi osujetio, kako je rekla, pokušaje ruskog predsjednika Vladimira Putina da manipulira tržištem.

Cijene gasa vrtoglavo su porasle, što je naštetilo evropskoj industriji kao i domaćinstvima.

‘Zapušene’ turbine ruskog gasa za EU
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:51 0:00

Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev rekao je da će Moskva isključiti isporuke Evropi ako Brisel uvede takvo ograničenje.

Smanjene isporuke preko Sjevernog toka, zajedno s nižim protokom gasa preko Ukrajine, još jedne velike rute, ostavile su evropske države da se bore s ponovnim punjenjem spremnika za zimu i potaknule su mnoge da pokrenu hitne planove za racionalizaciju energije.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je ranije u petak da bi moglo biti novih prekida u isporukama preko Sjevernog toka 1.

"Nije Gazprom kriv što resursi nedostaju. Stoga je ugrožena pouzdanost cijelog sistema”, odgovorio je na pitanje mogu li se očekivati novi prekidi.

U međuvremenu ministri finansija G7 najavili su da planiraju uvesti ograničenje cijena ruske nafte. Ograničenje će pomoći u borbi protiv inflacije, a istovremeno će smanjiti mogućnost Moskve da finansira rat u Ukrajini, rekla je američka ministrica finansija Janet Yellen.

Rusija je do prošle godine činila oko 40 posto uvoza plina u EU, a evropske zemlje mjesecima se bore pronaći izvore opskrbe plinom.

Izvor: Reuters, BBC

XS
SM
MD
LG