Dostupni linkovi

Sjeverna Koreja omogućila UN-u pristup nuklearnim postrojenjima


Severnokorejski lider Kim Džong-il ( drugi sa leva) sa svojim sinom Kim Džong-Unom ( drugi sa desna), 26. oktobar 2010.
Severnokorejski lider Kim Džong-il ( drugi sa leva) sa svojim sinom Kim Džong-Unom ( drugi sa desna), 26. oktobar 2010.
Priredila: Ena Stavanović

Sjeverna Koreja koja je poznata po neispunjavanju dogovora da obustavi svoj nuklearni program je obećala da će dozvoliti inspektorima UN-a da se uvjere kako se tamo ne vrši proces obogaćivanja urana, rekao je u utorak izaslanik UN-a.

Guverner Novog Meksika Bill Richardson je u Pyongyangu izjavio da je Sjeverna Koreja pokazala vrlo „pragmatičan stav“, iako je najprije odstupila od obećanog suočavanja zbog vojnih treninga na jugu koji su se odvijali u ponedjeljak.
Program obogaćivanja urana bi omogućio Pyongyangu da proizvede materijale od kojih se pravi atomska bomba

„Specifično je to da će oni dozvoliti osoblju Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) da otputuju u Yongbyon kako bi se uvjerili da se tamo ne vrši obogaćivanje urana i da se postupa u skladu sa miroljubivim smijernicama,“ izjavio je Richardson u Pekingu.

Činjenica da je inspektorima IAEA dozvoljeno da obave takvo posmatranje bi mogla pomoći da se otklone ključne sumnje u vezi sa navodnim procesom obogaćivanja urana s obzirom da se obogaćeni uran koristi za razvijanje atomskog oružja.

Kompleks Yongbyon je ključan za program razvijanja plutonijumskog oružja u Sjevernoj Koreji. Sastoji se od pet reaktora čija je konstrukcija počela 1980.godine te od postrojenja za proizvodnju goriva i tvornice za preradu plutonijuma gdje nastaju materijali od kojih se pravi oružje.

Program obogaćivanja urana bi omogućio Pyongyangu da proizvede materijale od kojih se pravi atomska bomba.

Južna Koreja ne vjeruje svom severnom susedu

Sjevera Koreja koja je odbijala nadzor IAEA još od 2002. godine tvrdi da joj je obogaćeni uran potreban u malim količinama kako bi proizvela gorivo za civilni program atomske energije.

Međutim, kako bi ovo provjerili, IAEA mora nesmetano ispitati sve aktivnosti Sjeverne Koreje koje su povezane s ovim programom. To će zahtijevati česte inspekcije, video kamere i posebne pečate koji će osigurati da se nuklearni materijal ne koristi u vojne svrhe.

Bil Ričardson razgovara sa medijima po dolasku na aerodrom Beijings iz Severne Koreje, nakon misije čiji je cilj vraćanje mira nakon konflikta sa Južnom Korejom prethodnog meseca, Peking, 21. decembar 2010.
Južna Koreja i SAD sumnjaju da je Sjeverna Koreja započela tajni program obogaćivanja urana negdje izvan Yongbyon-a.

Richardson je za ovu novu odluku Sjeverne Koreje rekao da je to važan korak.

„Ali Sjeverna Koreja mora da se trajno opredijeli za denuklearizaciju i da poštuje dogovor iz 2005.godine u kojem su se složili da će okončati takve aktivnosti. Sada to mora prevazići riječi i preći u djela i vlada mora sprovesti dogovor koji smo potpisali, a civilne diplomate kao što sam ja moraju odstupiti i pustiti vladu da radi svoj posao", rekao je on.

Richardson je za CNN izjavio da će ova odluka Sjeverne Koreje omogućiti nastavak razgovora šest zemalja u koje još spadaju SAD, Rusija, Japan, Kina i Južna Koreja.
XS
SM
MD
LG