Dostupni linkovi

Ove godine u Skoplju 312 slučajeva velikog kašlja


Vakcinacija protiv velikog kašlja u Skoplju, februar 2024.
Vakcinacija protiv velikog kašlja u Skoplju, februar 2024.

U Skoplju je ove godine registrovano ukupno 312 slučajeva velikog kašlja, potvrdila je doktor Lulzime Bajrami iz Centra za javno zdravlje.

U glavnom gradu zemlje još traje epidemija hripavca, odnosno velikog kašlja, prenosi makedonska državna agencija MIA.

Portparol Komisije za infektivne bolesti Zlate Mehmedović kaže da se stanje sa velikim kašljem prati i u Kumanovu, gdje je u porastu broj oboljelih.

"Što se tiče hripavca, u Kumanovu je povećan broj oboljelih. Komisija za infektivne bolesti prati situaciju i ukoliko bude potrebe za dodatnim mjerama preporučiće ih", naglasio je Mehmedović.

On je rekao da nema povećanja broja registrovanih slučajeva gripe ili bolesti sličnih gripi.

"Radi se o uobičajenoj učestalosti novootkrivenih, oboljelih osoba u ovo doba godine. To nije nešto što bi trebalo da nas brine", dodao je Mehmedović.

Dom zdravlja Kumanovo proglasio je 3. aprila epidemiju hripavca na području koje pokriva.

Veliki kašalj je među najzaraznijim bolestima. Kašalj je čest, jak, traje do 100 dana. Jaka bakterijska infekcija može uzrokovati daljnje komplikacije.

Komisija za infektivne bolesti preporučila je 14. marta da djeca koja su primila tri doze DiTePer vakcine mogu pohađati vrtić, ali pod uslovom da se revakcinišu za šest mjeseci.

Prva doza DiTePer vakcine daje se djeci u dobi od dva mjeseca, druga doza u dobi od četiri mjeseca i treća doza u dobi od šest mjeseci. Prva revakcinacija se sprovodi godinu dana nakon završene primarne vakcinacije, sa 18 mjeseci života. Druga revakcinacija se vrši u drugom razredu, odnosno sa 7 godina.

XS
SM
MD
LG