Dostupni linkovi

Osmani predstavio prioritete makedonskog predsjedavanja OSCE-om


The Minister of Foreign Affairs Bujar Osmani addressed the ambassadors within the framework of the OSCE Permanent Council
The Minister of Foreign Affairs Bujar Osmani addressed the ambassadors within the framework of the OSCE Permanent Council

Makedonski ministar vanjskih poslova Bujar Osmani je, predstavljajući prioritete predsjedavanja Sjeverne Makedonije Organizacijom za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) 2023. godine, naveo da male zemlje rijetko imaju takvu priliku da izađu na veliku pozornicu.

"Ovo je odlična prilika za Sjevernu Makedoniju u vrijeme kada se region OSCE-a suočava s jednom od najvećih sigurnosnih prijetnji", naveo je Osmani.

Istakao je da je ovo projekat od nacionalnog značaja i priznanje je reformskim naporima u zemlji i proaktivnoj spoljnoj politici, kao kredibilnog i odgovornog aktera u regionu i šire.

"To je potvrđeno i na Vijeću ministara u Tirani 2020. godine, kada nam je konsenzusom, uz podršku svih zemalja učesnica, povjeren mandat da budemo na čelu te organizacije 2023. godine", rekao je Osmani.

Prema njegovim riječima, svrha predsjedavanja OSCE-om je pokretanje procesa sa fokusom na ljude, građane zemalja učesnica, posebno one kojima su potrebni pomoć i podrška.

Šef delegacije Skupštine pri OSCE-u, poslanik Igor Janušev, rekao je da je predsjedavanje ozbiljan angažman, "čija uspješna realizacija predstavlja zajednički interes".

"Postoji plodna saradnja između našeg parlamenta i Misije OSCE-a u Skoplju, u cilju jačanja parlamentarne nezavisnosti, nadzorne funkcije i demokratske uloge, kao i promocije rodne aktivnosti", rekao je Janušev.

Sjeverna Makedonija od 1. januara ulazi u trio predsjedavajućih OSCE-om, zajedno sa Švedskom i Poljskom.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG