Dostupni linkovi

Bivši ministri, ljekari i direktori ulaze u makedonsko Sobranje


Raspored poslaničkih mandata u Sobranju nakon parlamentarnih izbora 2024.
Raspored poslaničkih mandata u Sobranju nakon parlamentarnih izbora 2024.

Buduća vladajuća koalicija desničarske stranke VMRO-DPMNE sa koalicijom sa albanskim blokom stranaka Vlen (Vredi) trenutno ima najmanje 72 poslanička mandata. Na prvoj konstitutivnoj sjednici iduće sedmice zakletvu će položiti bivši ministri, ljekari i direktori.

Kandidat za poslanika koalicije Evropski front predvođen Demokratskom unijom za integraciju (DUI), bivša zamjenica ministra spoljnih poslova Fatmire Isaki iz Demokratske partije Albanaca (DPA), neće biti dio novog sastava Sobranja.

Preglasavanjem u srijedu u selu Larce, opština Želino iz šeste izborne jedinice, koalicija DUI je izgubila poslanički mandat Fatmire Isaki, a u njenu fotelju će sjesti poslanik koalicije Vlen, Imrlije Saliu Fetai.

Nakon objava iz šest biračkih mjesta pete izborne jedinice nije došlo do promjena, odnosno kandidat koalicije DUI Ismail Jahoski, otac vlasnika Pucko Petrola, Asmira Jahoskog, zadržao je mandat u parlamentu.

Buduća vladajuća koalicija VMRO-DPMNE sa koalicijom iz Vlena postala je jača u parlamentu za jednog poslanika. Oni zajedno sada imaju 72 poslanička mandata, ne računajući tri poslanika za koje lider stranke Hristijan Mickoski tvrdi da će im se pridružiti iz drugih tabora. Njihova imena još nisu zvanično saopštena.

Poslanik i član izvršnog odbora VMRO-DPMNE Antonio Milošoski je nakon preglasavanja u srijedu za parlamentarne izbore najavio je da će Pokret "Za novu Makedoniju" (ZNAM) sa svojih šest osvojenih mandata ući u vladajuću većinu, čime će se broj poslaničkih mandata povećati na 78.

Koalicija "Tvoja Makedonija" koju predvodi VMRO-DPMNE broji 58 poslanika, dok će njihov partner Vlen sada brojati 14 poslaničkih mandata od ranije osvojenih 13.

Partner Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) u Koaliciji za "Evropsku budućnost", Liberalno-demokratske partije (LDP), nije osvojio poslaničko mjesto, a njihov početni rezultat od 18 poslanika ostao je nepromijenjen.

Koalicija koju predvodi DUI od 19 poslanika, nakon ponovnog glasanja na sedam biračkih mjesta, pala je na 18 osvojenih mandata, navodi Državna izborna komisija.

Izborom Vlade biće promijenjena poslanička lista

Konstitutivna sjednica u Skupštini zakazana je za 28. maj, na kojoj će novi skupštinski sastav imati zadatak da u roku od tri dana izabere predsjednika Skupštine i članove verifikacione komisije.

Njime će, prema poslovniku, predsjedavati najstarija poslanica, a u novoizabranom sastavu to će biti Merita Kolchi-Kodzadziku.

Prema trenutno dodijeljenim mandatima, zakletvu - da će služiti interesima građana - položiće narodni poslanici buduće vladajuće većine.

Među njima je prvi put i lider VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski, za kojeg se očekuje da bude mandatar i budući premijer.

Očekuje se da će Mickoski mandat za formiranje vlade dobiti sljedeće sedmice, a imaće 20 dana da predloži novi vladin kabinet i program rada.

Nakon njega, na listu iz prve izborne jedinice ulazi potpredsjednica stranke Gordana Dimitrievska-Kochoska. Njihove kolege u Sobranju biće potpredsjednici stranke Aleksandar Nikolovski, Georgija Sajkovski i bivši ministar saobraćaja i veza, Vlado Misajlovski.

Dosadašnji ministar poljoprivrede iz vlade VMRO-DPMNE i DUI Ljupčo Dimovski će prvog radnog dana novog sastava sjesti u poslaničku fotelju. Sa njim će biti i ljekar Siniša Stojanoski, koji je ove godine osvojio drugi mandat, kao i bivša tehnička ministarka rada i socijalne politike, Rashela Mizrahi.

U drugi mandat ulaze aktuelni poslanici kao što su: Beti Stamenkoska-Trajkoska, Mile Lefkov, Ljupcho Prendzov, Ivanka Vasilevska, Jaklina Peshevska, Bojan Stojanovski, Dragan Kovachki, Nikola Micevski i Toni Jareski.

Među njima sa novim mandatom je i lider Demokratske stranke Srba, Ivan Stoilković.

Po prvi put u klupu će sjesti bivši studentski lider i odbornik u opštini Kisela Voda Ivan Zivkovski i portparolka VMRO-DPMNE, Marija Miteva.

Koalicija Vlena sa starim - novim kadrovima

U centralnom dijelu plenarne sale sjediće bivši ministar zdravlja Bekim Sali, koji je bio dio vladine koalicije SDSM sa Alternativom, i bivši gradonačelnik Čaira, Izet Majiti.

U poslaničku klupu će sjediti i Merita Kolchi-Kodzadziku. Pored nje iz koalicije Vlen u većini će sjediti lider Alternative Afrim Gashi, za kojeg se u javnosti šuška da cilja na fotelju predsjednika.

Gradonačelnik Tetova, lider Bese Bilal Kasami, kao nosilac liste, osvojio je poslanički mandat, ali je najavio da će ga predati koaliciji i da će ostati na dosadašnjoj funkciji.

Ako Kasami preda svoj poslanički mandat, Adnan Aziri će biti sljedeći na listi kandidata za ulazak u Sobranje.

U Skupštinu ulazi i bivši član DUI-a, a sada Bese, Fatmir Limani.

Poslanik Halil Snopce iz Alijanse za Albance osvojio je drugi mandat, a biće dio vladajuće većine nakon što je podržao predsjedničkog kandidata, Arbena Taravarija.

Bivši ministri i potpredsjednici vlade postaju poslanici opozicije

Nekoliko bivših funkcionera iz sadašnje vlasti ušlo je u parlament.

Na primjer, bivši premijer Dimitar Kovachevski, koji je u srijedu podnio ostavku na čelno mjesto u stranci, učestvovaće u donošenju zakona ispred SDSM.

Njegova koaliciona koleginica iz prve izborne jedinice, predsjednica LDP-a Monika Zajkova, ostaće u opoziciji, ali neće pristupiti poslaničkoj grupi SDSM, već će djelovati samostalno, a nastupiće i dvoje poslanika Nove socijaldemokratske partije (NSDP) Goran Misovski i Sonja Mirakovska.

U Skupštini će se naći i bivši ministar unutrašnjih poslova Oliver Spasovski i njegov kolega, potpredsjednik Vlade za ekonomska pitanja, Fatmir Bitiqi.

U skupštinsku klupu će sjesti i još šestoro ministara iz prošle vlade, iz resora poljoprivrede, kulture, odbrane, te saobraćaja i veza: Ljupcho Nikolovski, Biserka Kostadinovska-Stojchevska, Slavjanka Petrovska i Blagoj Bochvarski.

U novom skupštinskom sastavu biće hirurg i bivši ministar zdravlja Venko Filipche i bivša ministarka rada i socijalne politike Jovanka Trenchevska, zajedno sa direktoricom Uprave za javni prihod, Sanjom Lukarevskom.

Njima će se u opoziciji pridružiti i aktuelni predsjednik Skupštine, Jovan Mitreski.

Njihova bivša stranka i poslanica Vesna Bendevska u novom sazivu parlamenta dolazi iz pokreta ZNAM.

DUI sa manje poslanika

Na ovim izborima DUI je osvojio deset poslaničkih mandata, preostalih osam mandata pripada njihovim partnerima u koaliciji Evropski front.

U odnosu na protekle izbore 2020. godine, DUI je u samostalnom nastupu osvojio 15 poslaničkih mandata, od čega je dva izgubio 2023. godine, nakon što su poslanici Izet Majiti i Merita Kolchi-Kodzadziku napustili stranku, jer im nije bio ispunjen zahtjev za reformama.

Lider stranke Ali Ahmeti ponovo ulazi u parlament, zajedno sa tehničkim premijerom Talatom Xhaferijem i njegovim dugogodišnjim članom stranke Musom Xhaferijem, koalicionim partnerom, liderom DPA Menduhom Thacijem, te lider Alijanse za Albance Zijadin Sela, kao i bivši predsjednik Ustavnog suda Sali Murati i ministar zdravlja, Ilir Demiri.

U opozicione fotelje će sjesti i bivši ministar pravde i sadašnji gradonačelnik Saraja iz DUI-ja Blerim Bexheti i njegov kolega, bivši zamjenik ministra zdravlja, Ilir Hasani.

U Sobranje će da zasjedne i partijske kolege Sadula Duraku i Dijana Toska. Prvi je bivši ministar životne sredine, a druga direktorica Pozorišta za djecu i mlade.

Druga dva mandata idu lideru Alternative Skenderu Rexhepiju, te Elmi Aziri iz Alijanse za Albance.

Za parlamentarne izbore Sjeverna Makedonija je podijeljena u šest izbornih jedinica, a iz svake od njih u parlament ulazi po 20 poslanika, pri čemu se, prema tzv. D'Hondtovom sistemu, računa koja stranka će dobiti koliko poslaničkih mjesta.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG