Dostupni linkovi

Kovačevski: Sjevernoj Makedoniji treba intergacija u EU, ne izolacija


Dimitar Kovačevski na samitu u Kišinjevu, Moldavija, 1. juni 2023.
Dimitar Kovačevski na samitu u Kišinjevu, Moldavija, 1. juni 2023.

Premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski izjavio je u četvrtak u Kišinjevu da je njegovoj zemlji potrebna integracija u Evropsku uniju, a ne izolacija koja je moguća ako se ne naprave obećane ustavne izmjene.

"Sjevernoj Makedoniji je potrebna integracija u EU, a ne izolacija, ja sam racionalni optimista, vjerujem u taj cilj i radim na tome", rekao je Kovačevski na konferenciji za novinare na završetku samita Evropske političke zajednice.

Ocijenio je da će se, ako se ne dese ustavne promjene za uvođenja Bugara u Ustav, koje sprječava najveća opoziciona partija VMRO DPMNE, Sjeverna Makedonija vratiti u period od 2006. do 2016. godine i da će umjesto integracije imati izolaciju.

"Vidjeli smo kako izgleda izolacija, nema infrastrukture, zarobljena država, po slobodi medija smo bili na 30. mjestu, sada smo 38. u svijetu, vladavina prava je bilo okarakterisana kao hibridni režim. Danas, za jednu godinu imamo skok od 19 mjesta po slobodi medija. Isto važi i za druge dijelove vlasti", rekao je Kovačevski.

Sjeverna Makedonija je u julu prošle godine u Briselu počela prvu fazu pregovora sa Evropskom unijom, ali da bi prešla u drugu fazu i počela da otvara poglavlja mora da do završetka skriniga, koji se očekuje u novembru, unese Bugare u Ustav, za šta vladajuća koalicija nema neophodnu podršku makedonske opozicije.

Makedonski premijer je istakao da političke stranke i poslanici u parlamentu imaju obavezu i odgovornost pred građanima da donose odluke koje omogućavaju bolju budućnost i bolji životni standard sadašnjih i budućih generacija.

"Članstvo u EU nije samo po sebi cilj, članstvo u EU je cilj kojim postižemo ono što građani žele", rekao je premijer Kovačevski odgovarajući na pitanje novinara.

XS
SM
MD
LG