Dostupni linkovi

Posmrtni ostaci poginulih u autobusu u Bugarskoj dopremljeni u Skoplje


Vojnici nose tijela dopremljena na aerodrom u Skoplju
Vojnici nose tijela dopremljena na aerodrom u Skoplju

Posmrtni ostaci 45 ljudi poginulih u autobuskoj nesreći u susjednoj Bugarskoj prošle sedmice dopremljeni su u petak (3. decembra) u Sjevernu Makedoniju na sahranu.

Dva vojna aviona sa tijelima žrtava, među kojima je i 12 djece, sletjeli su na aerodrom u Skoplju 3. decembra, a sahrane bi trebalo da budu održane kasnije tokom dana.

Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski, premijer Zoran Zaev i predsjednik Parlamenta Talat Džaferi (Talat Xhaferi) bili su među zvaničnicima Sjeverne Makedonije koji su odali počast žrtvama polaganjem vijenaca na pistu.

Odavanju počasti su prisustvovali i strani zvaničnici, uključujući predsjednicu Kosova Vjosu Osmani i albanskog ministra unutrašnjih poslova Blendija Cucija.

U međuvremenu, građani su u redovima odavali počast žrtvama nesreće na Skenderbegovom trgu u Skoplju.

"Uopšte ih ne poznajem. Međutim, saosjećam sa svima njima", rekao je stanovnik Skoplja Imrane Sulejmani. "Imam dijete i moglo se i njemu dogoditi", dodao je.

Ranije najavljena posmrtna povorka kroz glavni grad otkazana je na zahtjev porodica žrtava.

Autobus koji je 23. novembra saobraćao iz Istanbula za Skoplje preko Bugarske zapalio se na autoputu u blizini Sofije i u nesreći je poginulo 45 ljudi, uključujući 12 djece. Sve žrtve su bile turisti iz Sjeverne Makedonije.

Istragu o uzroku nesreće vodi bugarsko tužilaštvo u saradnji sa makedonskim kolegama.

Zvaničnici Sjeverne Makedonije rekli su da je početna istraga pokazala da je tragedija uzrokovana ljudskom greškom.

Autobus Besa Transa nije imao dozvolu, odnosno sa dozvolom drugog vozila je 133 puta prešao makedonsku granicu.

Još nije poznato da li su vozači imali sertifikate potrebne za obavljanje djelatnosti, ali je činjenica da nisu bili registrovani u firmi.

Ministarstvo saobraćaja i veza je u međuvremenu oduzelo Besa Transu dozvolu za rad.

XS
SM
MD
LG