Dostupni linkovi

Sjeverna Koreja 'ispalila hipersonični projektil'


Ljudi u Seulu, Južna Koreja, gledaju snimak kako njihov sjeverni susjed ispaljuje projektil (6. januar 2022.)

Sjeverna Koreja je ove sedmice ispalila hipersonični projektil koji je uspješno pogodio metu, javila je državna novinska agencija KCNA 6. januara.

Lansiranje dan ranije bilo je prvo koje je ova zemlja izvršila od oktobra, a detektovalo ga je nekoliko vojski u regionu.

Potez Pjongjanga kritikovale su vlasti SAD-a, Južne Koreje i Japana.

Sjeverna Koreja je testirala prvi hipersonični projektil u septembru i uključila se u trku koju predvode velike vojne sile u razmještanju ove napredne vrste naoružanja.

Hipersonična raketa obično leti prema meti na nižoj visoni u poređenju sa balističkim projektilom i može da dostigne brzinu pet puta veću od brzine zvuka, odnosno oko 6.200 kilometara na čas.

Uprkos nazivu, analitičari navode da glavna karakteristika ovog oružja nije brzina, koju ponekad mogu da dostignu ili nadmaše tradicionalne balističke bojeve glave, nego njihova pokretljivost.

U testu od 5. januara, "hipersonična krstareća bojeva glava" odvojila se od rakete nosača i manevrisala lateralno 120 kilometara prije nego što je "precizno pogodila" metu udaljenu 700 kilometra, navodi KCNA.

U izvještaju se navodi da je test potvrdio sposobnost funkcionisanja kontrole leta i rada rakete u zimskim uslovima.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG