Dostupni linkovi

Sjeverna Koreja odbila pregovore s SAD


Sjevernokorejski lider Kim Jong Un
Sjevernokorejski lider Kim Jong Un

Sjeverna Koreja je u nedjelju ocijenila američku diplomatiju “lažnom“ i odbila ponudu za pregovore s Washingtonom, objavila je službena sjevernokorejska novinska agencija KCNA.

Ova izjava dolazi nakon što je američka administracija saopštila da je predsjednik SAD-a Joe Biden za “otvorenu diplomatiju“ sa Sjevernom Korejom u vezi s denuklearizacijom, prenosi AFP.

Diplomatija je sastavila za SAD “lažni dokument“, koji treba “prikriti njihove neprijateljske čine“, ističe se u saopštenju sjevernokorejskog Ministarstva vanjskih poslova.

Ujedno se upozorava Biden da je svojim “zastarjelim” stavom prema ovoj državi načinio “veliku grešku“.

U odvojenoj izjavi, koju je također objavila agencija KCNA, Ministarstvo je optužilo američkog predsjednika da je uvrijedio sjevernokorejskog čelnika Kima Jong-una, dodajući: “Dovoljno smo upozoravali SAD da može shvatiti kako će pretrpjeti štetu bude li nas provocirao.“

U srijedu je Joe Biden rekao u Kongresu da će "diplomacijom i oštrim odvraćanjem" ograničiti nuklearne ambicije Pjongjanga.

Američki predsednik Joe Biden, Vašington 25 marta 2021.
Američki predsednik Joe Biden, Vašington 25 marta 2021.

Američka politika prema Sjevernoj Koreji bit će "odmjerena, praktična i otvorena diplomaciji", rekla je u petak novinarima Jen Psaki, glasnogovornica Bijele kuće.

"Naš je cilj i dalje potpuna denuklearizacija Korejskog poluotoka", dodala je.

Zauzimajući se za "realan pristup" posredstvom diplomacije, u dogovoru s Južnom Korejom i s Japanom, nije rekla ništa o mogućim inicijativama koje se pripremaju, ogradivši se od prošlih administracija.

"Naša politika neće biti usmjerena na traženje velikog dogovora", istaknula je, jasno naznačivši promjenu smjera u odnosu na politiku Donalda Trumpa.

"No isto tako se neće oslanjati na stratešku strpljivost", dodala je, smjerajući na pojam koji se koristio u mandatu Baracka Obame.

Seul pozvao Bidena da pregovora s Pjongjangom

Južnokorejski predsjednik Mooen Jae-in pozvao je 21. aprila američkog predsjednika Joea Bidena da počne pregovore s Pjongjangom.

"Za obje vlade je najvažnije da su spremne na dijalog i da što prije sjednu zajedno", rekao je Moon koji se 21. maja treba sastati s američkim predsjednikom u Bijeloj kući.

Pregovori SAD-a i Sjeverne Koreje su u zastoju nakon neuspjeha drugog sastanka na vrhu na kojemu su sudjelovali Donald Trump i Kim Jong-un u Hanoiju, u februaru 2019. a Pjongjang je nastavio svoje raketne pokuse.

XS
SM
MD
LG