Dostupni linkovi

Sjeverna Koreja potvrdila prvi slučaj korone, uvodi stroge mjere zatvaranja


Kim Jong-un je obećao da će iskorijeniti epidemiju. (Foto: Kim s trupama koje su učestvovale u vojnoj paradi povodom obilježavanja 90. godišnjice osnivanja Korejske narodne revolucionarne armije, 29. aprila 2022. )

Sjeverna Koreja je naredila stroge mjere izolacije nakon što je potvrđen prvi zvaničan slučaj infekcije korona virusom.

Državni mediji su izvijestili o epidemiji Omikrona u glavnom gradu Pjongjangu, ali nisu naveli broj slučajeva.

KCNA je saopštila da je lider Kim Jong-un obećao da će iskorijeniti epidemiju, koju su nazvali "ozbiljnom nacionalnom vanrednom situacijom" koja je probila "karantenski front" u zemlji.

Ali BBC piše da posmatrači vjeruju da je virus već dugo prisutan u zemlji.

Stranci kažu da je 25 miliona stanovnika nacije ranjivo jer je Sjeverna Koreja odbila primijeniti program vakcine protiv COVID-19, čak je odbila i ponude međunarodne zajednice za isporuku miliona vakcina AstraZeneca i kineskog Sinovaca prošle godine.

Postojala je i zabrinutost zbog osiromašenog zdravstvenog sistema Sjeverne Koreje.

Glavni način Sjeverne Koreje u borbi protiv COVID-19 bio je da zatvori svoje granice - bila je jedna od prvih zemalja koja je to učinila u januaru 2020.

Ali to je također zaustavilo ulazak osnovnih zaliha u zemlju, što je dovelo do nestašice hrane i ekonomskog pada.

U četvrtak je KCNA prenio da je Kim naredio "maksimalne hitne" kontrole virusa, koje su, kako se čini, uključivale naredbe za lokalizovanu blokadu i prikupljanje ograničenja na radnim mjestima.

Sjevernokorejska novinska agencija dodaje da je prvi slučaj varijante Omicron navodno otkriven u glavnom gradu prije četiri dana.

Stanovnici nekih područja Pjongjanga bili su podvrgnuti izolaciji najmanje dva dana prije najnovije objave, navodi NK News sa sjedištem u Seulu.

Vlada Južne Koreje saopštila je da je obnovila ponudu humanitarne pomoći Sjevernoj Koreji kao odgovor na vijesti o epidemiji. Pjongjang tek treba da odgovori.

XS
SM
MD
LG