Dostupni linkovi

Kim Jong Un 'patio od groznice' tijekom izbijanja COVID-a 19, kaže sestra


Kim Jong Un
Kim Jong Un

Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un patio je od "groznice" tijekom pandemije COVID-a 19, rekla je njegova sestra - što je, čini se, prvi nagovještaj da je imao korona virus, piše BBC.

Kim Yo Jong, koja je utjecajna ličnost u toj zemlji, optužila je Seul da je izazvao epidemiju COVID-a 19 u Sjevernoj Koreji i zaprijetila "odmazdom", javili su državni mediji 11. kolovoza.

Ona je optužbe uputila na dan kada je Pjongjang proglasio "pobjedu" nad bolešću.

Osudila je i slanje propagandnih letaka balonima iz Južne Koreje i nazvala taj čin "zločinom protiv čovječnosti", prenijela je zvanična novinska agencija KCNA.

Pjongjang je ranije izvijestio da su "neobične stvari" u blizini granice s Južnom Korejom izazvale epidemiju korona virusa. Ove tvrdnje Seul je odbacio.

RSE o COVID-19

Priče, analize, foto i video zapisi o COVID-u 19.

Sjeverna Koreja prvu vijest o izbijanju COVID-a 19 objavila je u svibnju i od tada prijavljuje brojke o zaraženima groznicom i smrtnim slučajevima. Međutim, raširena je sumnja u te podatke, posebno u mali broj umrlih od COVID-a 19.

Kim Yo Jong je također govorila je o zdravlju svog brata, rekavši: "Iako je bio ozbiljno bolestan s visokom temperaturom, nije mogao ni na trenutak leći razmišljajući o ljudima o kojima se morao brinuti do kraja protuepidemijskog rata".

Sjeverna Koreja govori o "groznici", a ne o pacijentima s korona virusom uslijed nedostatka opreme za testiranje na prisutnost virusa.

KCNA javlja da je od kraja travnja bilo 4,8 milijuna infekcija, ali samo 74 smrtna slučaja, što je stopa smrtnosti od 0,002 posto - najniža u svijetu.

Mnogi stručnjaci smatraju da je ovim statistikama teško povjerovati. Ističu da zemlja ima jedan od najgorih zdravstvenih sustava na svijetu s nekoliko jedinica intenzivne njege i bez lijekova ili cjepiva za liječenje COVID-a 19, podsjeća BBC.

Zemlja nije uvela nikakav program cijepljenja tijekom pandemije, oslanjajući se na blokade, domaće tretmane i ono što je vođa Kim nazvao "povoljnim socijalističkim sustavom u korejskom stilu".

XS
SM
MD
LG