Dostupni linkovi

Sjeverna Koreja obilježila 80 godina od rođenja bivšeg vođe Kim Džong Ila


Sjevernokoreanski vođa Kim Džong Un na obilježavanju godišnjice rođendana njegovog oca i pokojnog vođe Kim Džong Ila u gradu Samdžijon, Sjeverna Koreja 15. februar 2022. (Foto: KCNA via Reuters)

Sjeverna Koreja obilježila je 80. godišnjicu rođena bivšeg vođe Kim Džong Ila velikim okupljanjem na otvorenom, javila je danas državna agencija.

Njegov sin, sadašnji sjevernokorejski vođa Kim Džong Un proslavio je Dan svijetle zvijezde, koji obilježava godišnjicu rođenja njegovog oca, u snjegom pokrivenom Samidžijonu, blizu planine Paektu, gdje je prema zvaničnoj istoriji 16. februara 1942. godine rođen Kim Džong Il.

Slike sjevernokorejskih medija pokazale su veliki broj ljudi okupljenih ispred statue Kim Džong Ila da "proslave veliki praznik nacije", kako prenosi zvanična novinska agencija KCNA.

Okupljeni su vođu Kim Džong Una pozdravili gromoglasnim aplauzom. On je prisustvovao sastanku u okrugu Samdijon, koji je "sveta zemlja revolucije".

Kim Džong Un je finansirao velike razvojne projekte u tom regionu posljednjih godina, sa projektima za stambene zgrade, hotele i ski centre.

Sjevernokrejski kalendar pun je godišnjica vezanih za zvaničnu istoriju zemlje i prvu dvojicu njenih vođa Kim Il Sunga i Kim Džong Ila, dede i oca sadašnjeg vođe Kim Džong Una.

Rođendan prvog, osnivača sjevernokorejskog režima slavi se 15. aprila, na Dan sunca.

Današnji praznik se blisko pratio poslije tenzija na Korejskom poluostrvu i neki posmatrači su očekivali vojnu paradu da se prikaže novo oružje.

Pjongjang je sproveo niz raketnih proba u januaru, uključujući i sa najjačom raketom ispaljenom od 1917. godine. Vlasti su takođe upozorile da bi mogle da odustanu od moratorijuma koji su same sebi uvele na probe balističkih interkontinentalnih raketa i nuklearne probe.

Međutim, Sjeverna Koreja je izgleda prekinula te probe za vrijeme Zimskih olimpijskih igara u Pekingu. Analitičari ocjenjuju da bi Pjongjang mogao da iskoristi narednu godišnjicu, 110 godina od rođenja Kim Il Sunga, 15. aprila, da izvrši probu nekog važnog oružja.

Izvor: Reuters

XS
SM
MD
LG