Dostupni linkovi

Sjeverna Koreja ispalila balistički projektil, objavili Seul i Tokio


Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un gleda na lansiranje interkontinentalne balističke rakete Hwasong-18 tokom, kako Sjeverna Koreja kaže, vježbe na nepoznatoj lokaciji 18. 12. 2023.
Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un gleda na lansiranje interkontinentalne balističke rakete Hwasong-18 tokom, kako Sjeverna Koreja kaže, vježbe na nepoznatoj lokaciji 18. 12. 2023.

Sjeverna Koreja ispalila je balistički projektil u nedjelju, saopćila je vojska Južne Koreje, nekoliko dana nakon što je Pjongjang organizirao vježbe bojevog gađanja u blizini napete pomorske granice s Jugom, javio je AFP.

"Sjeverna Koreja ispalila neidentificirani balistički projektil prema Istočnom moru", stoji u saopćenju Zajedničke komande Seula od 14. januara, misleći na regiju poznatu i kao Japansko more, ne navodeći dodatne pojedinosti.

Japanska obalna straža saopćila je da je "objekt, potencijalno balistički projektil, lansiran iz Sjeverne Koreje", pozivajući se na informacije ministarstva obrane te zemlje i upozorila brodove da budu oprezni.

Posljednji raketni test Sjeverne Koreje bio je interkontinentalni balistički projektil Hwasong-18 na čvrsto gorivo, koji je ispalila u Istočno more 17. decembra.

Očigledni test dolazi nekoliko dana nakon što je Sjeverna Koreja izvela niz rijetkih vježbi ispaljivanja vatre u blizini morske granice s Južnom Korejom, što je dovelo do vježbi i naloga za evakuaciju u nekim južnokorejskim pograničnim otocima.

Vođa Kim Jong Un također je ranije ove sedmice nazvao Seul svojim "glavnim neprijateljem" i upozorio da neće oklijevati uništiti Jug, dok je obilazio glavne tvornice oružja.

"Konačno je došlo povijesno vrijeme kada trebamo definirati kao državu koja je najneprijateljskija prema Demokratskoj Narodnoj Republici Koreji, entitet koji se zove Republika Koreja (Južna Koreja)", izvijestila je u srijedu, 10. januara, Kimova službena Korejska središnja novinska agencija.

Odnosi između dviju Koreja na jednoj su od najnižih tačaka u desetljećima, nakon što je Kim u ustav upisao stalni status zemlje kao nuklearne sile i testirao nekoliko naprednih interkontinentalnih balističkih projektila.

Prošle je godine Pjongjang također uspješno poslao izviđački satelit u orbitu, nakon što je primio, kako je Južna Koreja tvrdila, rusku pomoć, u zamjenu za isporuke oružja za rat Moskve u Ukrajini.

Kim je također testirao niz naprednih interkontinentalnih balističkih projektila (ICBM), uključujući navodnu verziju na kruto gorivo.

Na sastancima Pjongjanga o politici krajem godine, Kim je zaprijetio nuklearnim napadom na Južnu Koreju i pozvao na jačanje vojnog arsenala svoje zemlje prije oružanog sukoba za koji je upozorio da bi mogao "izbiti bilo kada".

Pjongjang se 2022. proglasio "nepovratnom" nuklearnom silom i opetovano je rekao da nikada neće odustati od svog programa nuklearnog oružja, koji režim smatra ključnim za svoj opstanak.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda usvojilo je mnoge rezolucije pozivajući Sjevernu Koreju da zaustavi svoj nuklearni program i program balističkih projektila otkako je Pjongjang prvi put izveo nuklearni test 2006. godine.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG