Dostupni linkovi

Sjeverna Koreja tvrdi da je iskorijenila COVID


Prazne ulice u Pjongjangu gdje se nalazi znak
Prazne ulice u Pjongjangu gdje se nalazi znak

Sjeverna Koreja navodi da su svi zaraženi korona virusom oporavljeni.

U petak, 5. avgusta ova država na delekom istoku je projavila nula slučajeva zaraze 17 dana zaredom. Sjeverna Koreja govori o pacijentima s "groznicom", bez spominjanja bolesti COVID-19, zbog nedostatka opreme za testiranje.

Prvi slučaj COVID-19 u Sjevernoj Koreji je zabilježen i prijavljen u maju. Međutim, postoji velika sumnja u podatke, posebno u broj umrlih.

"Tokom prošle sedmice nije zabilježen nijedan novi slučaj groznice i svi oni koji su bili na liječenju oporavili su u cijeloj zemlji", izvijestila je u petak Koreanska centralna informativna agencija (KCNA).

Sjeverna Koreja je ušla u fazu "stabilnosti", dodaje se, ali će zemlja "udvostručiti napore da održi savršenstvo u provođenju državne politike protiv epidemije".

Pjongjang nije potvrdio koliko je ljudi bilo pozitivno na COVID.

Državni mediji navode da se oko 4,77 miliona pacijenata s groznicom potpuno oporavilo, a 74 umrlo od kraja aprila, što je stopa smrtnosti od 0,002 posto, najniža u svijetu.

Mnogi stručnjaci smatraju da se ovim statistikama teško može vjerovati.

Sjeverna Koreja ima jedan od najgorih zdravstvenih sistema na svijetu i nema lijekove ili vakcine za COVID-19, kažu stručnjaci.

Nasuprot tome, Južna Koreja, koja ima napredan zdravstveni sistem i visoki stepen vakcinisanih, ima prijavljenu stopu smrtnosti od COVID-a od 0,12 posto, prema službenim podacima.

Šin Joung-Džeon, profesor na medicinskom fakultetu Univerziteta Hanjang u Seulu, rekao je za Reuters da su navedeni smrtni slučajevi Sjeverne Koreje gotovo nemogući i da bi broj mrtvih mogao biti i do 50.000.

Južnokorejski ministar za ujedinjenje Kvon Joung-se, odgovoran za međukorejska pitanja, ove sedmice je rekao da postoje "problemi s vjerodostojnošću" podataka, ali se čini da je COVID "donekle pod kontrolom" na Sjeveru.

Izvor: BBC

XS
SM
MD
LG