Dostupni linkovi

Sjenica: Vanredno stanje zbog jakog vetra i snežnih nanosa


Zbog jakog vetra i snežnih nanosa Krizni štab opštine Sjenica proglasio je vanrednu situaciju. Svi lokalni putevi na Pešterskoj visoravni su neprohodni pa je više od 100 sela odsečeno od centra Sjenice. Na putnom pravcu Novi Pazar- Sjenica u mestu Golijski put vozila se propuštaju naizmenično.

Na Pešteru je više od 100 sela u snežnoj blokadi. Jak vetar stvara snežne nanose i do dva metra pa od utorka neradi nijedna od 7 škola na ovom području jer ni nastavnici ni oko 300 učenika nije moglo doći na nastavu.

Direktor Direkcije za urbanizam Elvis Bihorac za naš radio je rekao da je sva raspoloživa mehanizacija angažovana na raščišćavanju, ali problem je vetar koji stvarananose pa i čišćenje u ovakvim situacijama ima malo efekta. Jak vetar stvara probleme na magistralnom putu od Novog Pazara do Nove Varoši.

„Saobraćaj se odvija otežano jednom kolovoznom trakom. Dosta je utabanog snega. Duva jak severozapadni vetar i sav sneg koji očistimo ponovo se nanese na kolovoz. Zbog jakog vetra , nekoliko sela ostala su bez struje“, naveo je Bihorac.

Meštani Pešterske visoravni navikli su na hladne i ledene zime pa su se na vreme obezbedili sa hranom i senom za stoku, objašnjava ElvirTurković iz sela Dolići gde je i u sredu ujutro snežna mećava.

„Evo već treći dan smo u blokadi. Nigde se ne može. Vetar duva, i stvara smetove i preko dva metra. Struje za sada imamo, hrane dovoljno to smo obezbedili ranije, ali iz kuće izlazi samo ko mora“, kaže Turković.

Za ovo područje nije jutros niska temperatura, kaže Danka Džaković iz Metreološke stanice u Karajukića Bunarima, ali problem je jak vetar pa je subjektivni osećaj da je mnogo hladnije.

„Jutros je u 7 sati na Pešteru izmereno minus 15 stepeni. Prava je mećava, duva jak vetar sneg neprekidno pada već tri dana, tako da je život na Pešteru potpuno paralisan“, rekla je Džaković.

  • 16x9 Image

    Danica Gudurić

    Novinarstvom počela da se bavi slučajno, u RTB Boru i ostala verna novinarskoj profesiji više od dve decenije. Od 2003. godine dopisnica RSE. Dobitnica više nagrada za reportažu.

XS
SM
MD
LG