Dostupni linkovi

Vlada SAD donirala motorna vozila Oružanim snagama BiH


Višenamjenska motorna vozila koje je Oružanim snagama BiH donirala Vlada SAD
Višenamjenska motorna vozila koje je Oružanim snagama BiH donirala Vlada SAD

Vlada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) donirala je u ponedjeljak 19. jula Oružanim snagama Bosne i Hercegovine (BiH) 21 višenamjensko motorno vozilo, saopšteno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Donirana su američka visokomobilna višenamjenska motorna vozila (HMMWV) „Humvee“, i to devet primjeraka u sanitetskoj varijanti M-1165 i 12 transportnih M-1152.

Time je upotpunjena američka donacija od 24 vozila „Humvee“ isporučena u martu 2017. godine, 20 komada u julu 2019. godine i 14 u julu prošle godine.

“U narednom periodu očekuje se donacija još sedam ovakvih vozila, čime će ukupni broj „Humveeja“ u Oružanim snagama BiH biti 86. Sve je ukupne vrijednosti od oko 14,3 miliona američkih dolara”, navodi se u saopštenju.

Ministar odbrane BiH Sifet Podžić
Ministar odbrane BiH Sifet Podžić

Primopredaja vozila obavljena je u kasarni Oružanih snaga BiH u Rajlovcu, u blizini Sarajeva, gdje je ministar odbrane BiH Sifet Podžić izjavio da SAD kroz ovu donaciju pomažu u ključnom zadatku – realizaciji pregleda odbrane, odnosno realizaciji programa reformi dostavljenih NATO savezu.

“Ovo je odlična prilika da se može preći u drugu fazu realizacije pregleda odbrane, a jedan od zadataka u drugoj fazi je svakako i modernizacija Oružanih snaga”, rekao je Podžić.

U obraćanju prilikom primopredaje vozila američki amasador u BiH Erik Nelson je naveo da upotreba ovih popularnih i u svijetu poznatih vozila pokazuje da BiH i njezine oružane snage ne dijele samo načela interoperabilnosti s vojskama članica NATO-a, nego i jednake sustave vrijednosti, cijeloga zajedničkog društva.

Donacija 21 vozila je realizovana kroz Foreign Military Sales program pomoći Vlade SAD Bosni i Herecegovini.

Vozila će se koristiti za pružanje pomoći u kriznim situacijama, elementarnim nesrećama. Posade za ova vozila već su prošla obuku, a izvršena je i obuka osoblja za održavanje vozila.

XS
SM
MD
LG