Dostupni linkovi

Američko lako oružje ide u Ukrajinu


Ukrajinski vojnik puca tokom borbe sa proruskim separatistima u Andiyivka, blizu Donjecka.
Ukrajinski vojnik puca tokom borbe sa proruskim separatistima u Andiyivka, blizu Donjecka.

Američki State Department objavio je da je odobrio izvoznu licencu Ukrajini za kupovinu određenih vrsta ručnog i lakog naoružanja od američkih proizvođača.

Glasnogovornica State Departmenta Heather Nauert juče je izjavila da je Kongres o ovoj odluci obaviješten 13. decembra.

Licenca pokriva oružje u kategorijama kao što su poluautomatska i automatska vatrena oružja do kalibra .50, borbene puške, prigušivači, vojni dvogledi, prigušivači bljeska i dijelove.

Nije dozvoljena prodaja težeg oružja, kao što su Javelin protutenkovski projektili koje su ukrajinske vlasti tražile od Washingtona da im osigura, kako bi ojačali kapacitete u borbi protiv proruskih separatista u regijama Donjeck i Luhansk.

O značaju ove odluke ocjene su kontradiktorne.

Washington Post naveo je da je odluka State Departmenta odobrenje "prve američke komercijalne prodaje smrtonosnog obrambenog oružja Ukrajini", te to ocijenio kao "raskid" sa ranijom politikom.

Poput State Departmenta, drugi medijski napisi navode suprotna stajališta.

"Tokom zadnje dvije administracije američka vlada je odobravala licence za izvoz u Ukrajinu, tako da ovo nije ništa novo", navela je glasnogovornica Stare Departmenta Heather Nauert.

Prema navodima agencije Reuters, podaci State Departmenta pokazuju da je Ukrajina kupovala male količine lakog oružja još nekoliko godina, prije i poslije napada Rusije na ukrajinski poluotok Krim u martu 2014.

Nauret je pojasnila da se američki izvoznici mogu prijaviti za direktnu licencu komercijalne prodaje, koje pojedinačno pregledava State Department. Ona je kazala da američka vlada nije direktno osigurala smrtonosnu obrambenu opremu Ukrajini, ali tu mogućnost nije ni isključila.

Joseph Dunford: Čekala se odluka Bijele kuće
Joseph Dunford: Čekala se odluka Bijele kuće

Vodeći američki vojni komandant, general Joseph Dunford, rekao je ranije ove godine da je preporučio da Sjedinjene Države osiguraju Ukrajini smrtonosno obrambeno oružje, kako joj pomogli da "zaštiti suverenitet".

Šef Združenog generalštaba američke vojske izjavio je u svjedočenju pred Odjelom za oružane snage Senata 26. septembra da je prijedlog za pružanje smrtonosne pomoći Ukrajini čekao odluku Bijele kuće.

Ukrajinske vlasti su posebno tražile pokretne Javelin projektile, za koje kažu da bi pomogli vojnicima u istočnoj Ukrajini da se odbrane od napada tenkova i samohodne artiljerije.

Prošlog mjeseca ABC News je izvjestio da će viši saradnici predstaviti američkom predsjedniku Donaldu Trupu 47 miliona dolara vrijedan plan kojim bi finansirali i prodali visokotehnološko odbrambeno oružje Ukrajini. Pozivajući se na izvor iz State Departmenta, iz ABC Newsa su naveli da predloženi paket uključuje i Javelin projektile.

U sukobima ukrajinskih snaga i proruskih separatista od aprila 2014. godine ubijeno je više od 10.300 ljudi.

Američki izaslanik za mir u istočnoj Ukrajini Kurt Volker rekao je 19. decembra da je 2017. godina bila "najnasilnija godina" ovog konflikta i upozorio da je neprijateljstvo u porastu.

Predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku Federica Mogherini juče je upozorila da se sigurnosna i humanitarna situacija u zoni konflikta "naglo pogoršala".

***Izvori: The Washington Post, Reuters, CNN, ABC, The Hill

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG