Dostupni linkovi

Kako je Trump postao veliko rusko razočarenje


Karikatura o telefonskom razgovoru Donalda Trumpa i Vladimira Putina u kojoj Putin ostaje bez odgovora na pitanje: 'I šta sa ukidanjem sankcija?'
Karikatura o telefonskom razgovoru Donalda Trumpa i Vladimira Putina u kojoj Putin ostaje bez odgovora na pitanje: 'I šta sa ukidanjem sankcija?'

Svjetski mediji bavili su prethodnih dana prestankom hvalospjeva u ruskom medijima za Donalda Trampa, što, kako navode, otkriva 'razočarenje' Kremlja izostankom promjene američkog kursa prema Rusiji, koji je Trump najavljivao. To je bila tema na "Zašto?".

U prvim mjesecima nakon izbora Donalda Trumpa za američkog predsjednika ruski mediji su otvoreno simpatisali njihovog novog dečka. Televizijski voditelji i kolumnisti hvalili su Trumpova obećanja da će obnoviti odnose s Rusijom. Vodeći propagandist Kremlja Dmitry Kiselev ulagivao se Trumpu u svojoj nedjeljnoj televizijskoj emisiji, proglasivši novog američkog predsjednika "mužikom" ili "pravim muškarcem", što je velik zaokret programa koji je godinama potpirivao antiamerikanizam. (Njegove riječi hvale za Trumpa su postale toliko česte da je jedna nacionalistička grupa čak organizovala protest, optužujući Kiseleva za "Trumpomaniju".) U januaru je Trump u ruskim medijima spomenut više puta od samog Vladimira Putina.

Ali, baš kao što se iznenada pojavio, Trump je u velikoj mjeri je iščezao sa ruskih TV ekrana. Tokom proteklih nekoliko dana, nakon što je Trumpova administracija dala protivrječne signale o politici prema Rusiji, informativni programi u Rusiji ignorisali su Trumpove aktivnosti, a komentatori su postali više skeptični prema njemu. Otpuštanje proruski orijentisanog Michaela Flynna s pozicije savjetnika za nacionalnu sigurnost u Bijeloj kući mogući je razlog za zabrinutost u Kremlju. Kao i prošlosedmično saopštenje Bijele kuće da se očekuje da Rusija Krim "vrati" Ukrajini.

Moguće je da Rusija shvata da, uprkos Trumpovim obećanjima, gorki odnos s Amerikom teško da će se mnogo promijeniti. Komentator nezavisne televizijske mreže "Dozhd" ("Kiša") Konstantin Eggert objavio je informaciju da su državni mediji dobili naređenje od Kremlja da smanje broj vijesti o Trumpu, što takođe prenio i Bloomberg, pozivajući se na tri anonimna izvora upoznata sa situacijom. Putinov sekretar za medije Dmitrij Peskov odbacio je te tvrdnje kao "lažne vijesti", ali brojke ne lažu. Analiza ugledne agencije za biznis vijesti RBC ustanovila je da su spominjanja Trumpa u ključnim nedjeljnim vijestima i analitičkim programima pala za 88 posto u samo dvije sedmice, u periodu između petog i 19. februara. Toliko o ljubavi na prvi pogled.

Novi američki predsjednik je bio popularan u Rusiji. Previše popularan. Ali sada kad je izjavio da Rusija treba da Krim vrati Ukrajini, situacija se malo promijenila, kaže Juri Rescheto sa Deutsche Wellea.

To je bilo zakašnjelo slijetanje, teško prizemljenje u stvarnost. Krim nije vaš. Oprostite? Ko to kaže? Donald Trump? E pa ako je tako, onda Trump nije naš. I od tada je ljubavna afera između Rusije i novog predsjednika SAD-a krenula nizbrdo.

Iako sada objavljuju manje informacija o Trumpu, čak ni ruski mediji ne mogu potpuno izbjeći spomenuti najmoćnijeg čovjeka na svijetu. Pogotovo ne nakon što su ga spominjali 202.000 puta sedmično. Zato će povratak u stvarnost biti ublažen i smjer priče samo malo okrenut, uz opravdanje kako zli Amerikanci neće dozvoliti Trumpu da bude ono što jeste i da kaže što on želi.

Razočaranje u nove odnose SAD i Rusije izgleda da je među zvaničnicima Kremlja i običnim Rusima zacementirano neočekivanom izjavom Trumpove administracije da je Rusija Krim nasilno oduzela Ukrajini i da joj ga treba vratiti.

"Previše smo ishitreno zaključili, sa apsolutnim simpatijama prema predsjedniku Trumpu, da bi, s obzirom na njegovu konstruktivnu retoriku, on na neki način mogao biti proruski orijentisan", izjavio je u srijedu šef odbora za vanjske poslove parlamenta Leonid Slutsky. "Ali se ispostavilo se da je on orijentisan proamerički", rekao je Slutsky, čija je nacionalistička LDPR stranka Trampovu pobjedu proslavila javnim ispijanjem šampanjca.

I tako, ono što je izgledalo da će biti topao zagrljaj između dva nekadašnja hladnoratovska neprijatelja, moguće je da će se pretvoriti u još jedan neuspjeli pokušaj vraćanja na početno stanje. Popularna ruska izreka kaže: "Budi vjeran svojoj riječi ili je ne daji". Ili drugim riječima: "Nemojte davati obećanja koja ne možete ispuniti".

Da li je medeni mjesec kao početak braka između Rusije i Trumpa završen? Kremlj tvrdi da medenog mjeseca nikad nije ni bilo. Putinova administracija je bila daleko suzdržanija nego ruski zakonodavci ili drugi zvaničnici u javnim istupima o Trumpu, rekavši da su promjene u retorici dobrodošle, ali da nisu očekivali da SAD igra protiv svojih interesa.

Jutro nakon Trumpovog izbora za predsjednika SAD-a u donjem domu ruskog parlamenta nazdravljalo se šampanjcem. Sada kada je euforija splasnula, bivši bliski Putinov saradnik i predsjednik Parlamenta Vyacheslav Volodin žalio se da da Trump ne ispunjava svoja obećanja Rusiji data u toku kampanje. A ruski senator tvrdio je da je "rusofobija" toliko raširena u Vašingtonu da je otvorenost za dijalog bila jednaka "mračnim mislima" iz romana "1984" Georgea Orwella.

Kremlj možda nije očekivao dramatičan zaokret u odnosima u ranim danima Trumpove vladavine, za razliku od nekih ruskih zakonodavaca. Ali to ne znači da je očekivao tako malo.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG