Dostupni linkovi

McCain za RSE: Nema 'faustovskog pogađanja' sa Putinom


Senatori: Kongres će nastaviti sa sankcijama prema Moskvi
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:39 0:00

Senatori: Kongres će nastaviti sa sankcijama prema Moskvi

Američki republikanski senator John McCain izjavio je u ekskluzivnom intervjuu za RSE da SAD neće “faustovski pogađati” sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, usred spekulacija da bi novoizabrani američki predsjednik Donald Trump mogao ukinuti sankcije Rusiji u ciju poboljšanja odnosa.

McCain je za Ukrajinski servis RSE danas tokom posjete Kijevu, zajedno sa još dva američka senatora, rekao da bi bilo kakva moguća pogodba sa Putinom “omela i potkopala slobodu i demokracije koje danas postoje".

Trump je nagovijestio da želi bolje odnose sa Moskvom, šireći spekulacije da će ukinuti sankcije Moskvi zbog aneksije ukrajinskog poluostrva Krim u martu 2014. i stalne podrške separatistima na istoku Ukrajine.

Republikanski senator iz Južne Karoline Lindsey Graham rekao je da će Kongres u 2017. nastaviti akciju protiv Rusije sa više sankcija, ciljajući "energetski sektor, bankarski sektor" i "Putina i njegov unutrašnji krug".

“Učinićemo dvije stvari: idemo da zaustavimo Putina jačim sankcijama i bićemo od veće pomoći našim prijateljima, kao ovdje u Ukrajini", rekao je Graham za RSE u Kijevu.

McCain, Graham i demokratski senator Amy Klobuchar (Minesota) naveli su da u Kongresu postoji jaka podrška da se Ukrajini osigura “smrtonosno odbrambeno oružje".

Dvojica republikanskih senatora John McCain i Lindsey Graham, te demokratski senator Amy Klobuchar za RSE su kazali kako će Kongres u 2017. nastaviti akciju protiv Rusije sa više sankcija
Dvojica republikanskih senatora John McCain i Lindsey Graham, te demokratski senator Amy Klobuchar za RSE su kazali kako će Kongres u 2017. nastaviti akciju protiv Rusije sa više sankcija

Američki predsjednik Barack Obama juče je naredio protjerivanje 35 ruskih diplomata i nametanje sankcija za dvije ruske obavještajne agencije zbog njihove umiješanosti u hakiranje.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je danas rekao da Moskva neće protjerati nijednog Amerikanca iz države, optužujući američku administraciju za “neodgovornu kuhinjsku diplomatiju”.

Trump je ranije odbacio navode CIA-e i drugih obavještajnih službi da Rusija stoji iza sajber napada. Ali je nejasno da li će nastojati poništiti Obamine akcije.

McCain je takođe pozvao na čvršće akcije protiv Moskve zbog miješanja u hakiranje Demokratske stranke prije američkih predsjedničkih izbora u novembru.

“Možemo ih učiniti mnogo težim - od putovanja do identifikacije onih koji su umiješani u ovo hakiranje i posebnih organizacija – mnogo je strožih mjera koje trebamo poduzeti. Napokon, to je bio napad na SAD i napad na osnove naše demokratije – ako uništite izbore, uništili ste demokratiju”, rekao je McCain.

“Ako vam je teško da shvatite ko je iza ovoga, to ne govori dobro o vama. Rusi to rade po cijelo svijetu”, rekao je senator Graham.

Amy Klobuchar je rekla da nisu samo SAD pogođene ruskim sajber napadima.

“Naučili smo na ovom putu, posjećujući Estoniju u Litvaniju i slušajući o sajber napadima u Ukrajini, da se to dešava godinama i godinama. I to je tehnika koja bi mogla biti korištena i na francuskim ili njemačkim izborima”, kazala je Klobuchar, podsjećajući na ključne izbore u Evropi u 2017. godini.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko rekao je juče da ruske sigurnosne službe vode sajber rat protiv njegove države, te da su hakeri napali ukrajinske državne insitucije više od 6.500 puta u posljednja dva mjeseca.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG