Dostupni linkovi

Trump nudi Moskvi ukidanje sankcija u zamjenu za smanjenje nuklearnog oružja


Novoizabrani predsjednik SAD Donald Trump u intervjuu londonskom Timesu i njemačkom Bildu je izjavio da će ponuditi ukidanje sankcija protiv Rusije u zamjenu za sporazum o smanjenju nuklearnog oružja sa Vladimirom Putinom.

Na pitanje o mogućem sporazumu s Rusijom, Trump je rekao da bi trebalo da uključi "značajno smanjenje" nuklearnog oružja u zamjenu za ukidanje američkih sankcija.

"Rusija je pod sankcijama. Hajde da vidimo da li možemo da napravimo neke dobre sporazume s Rusijom. Prvo, mislim da nuklearno oružje treba značajno da se smanji", rekao je Trump.

Novoizabrani američki predsjednik je kritikovao Rusiju zbog intervencije u Siriji, rekavši da je to "veoma loša stvar koja je dovela do užasne humanitarne situacije", prenio je Rojters.

Trump je kazao da mu je NATO veoma važan, ali je od ostalih članica zatražio da povećaju svoje budžete za odbranu.

On je rekao da je nakon izjave o zastarjelosti NATO-a doživio gomilu kritika.

"Alijansa je zastarjela, jer ne preduzima ništa u borbi protiv terorizma. Dva dana su me kritikovali i potom su počeli da govore da sam upravu. Veliki broj tih zemalja ne uplaćuje onoliko koliko bi trebalo, što smatram nepoštenim prema SAD. Kao što sam i rekao, NATO mi je veoma bitan", naglasio je Trump.

Trump je najavio i da će zeta Jareda Kushnera zadužiti da izdejstvuje mirovni sporazum na Bliskom istoku.

On je pozvao Veliku Britaniju da uloži veto na svaku novu rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a koja se kritički odnosi prema Izraelu.

Ponovio je i kritike na račun odlazećeg predsjednika Baracka Obame kada je riječ o nuklearnom sporazumu sa Iranom.

Brexit pametna odluka

Istovremeno, Trump je ocijenio da je Evropska unija postala instrument za Njemačku i da će poslije Velike Britanije i druge zemlje napustiti Uniju. Trump je rekao da je njemačka kancelarka Angela Merkel najmoćnija evropska liderka, ali da je napravila "katastrofalnu grešku" prihvativši više od milion izbjeglica.

"Ako pogledate EU, to je Njemačka, to je u suštini instrument za Njemačku", izjavio je Tramp, dovodeći u vezu pitanje migranata s britanskim referendumom o izlasku iz EU, prenosi BBC.

Trump je izrazio uvjerenje da Bregzita ne bi bilo da zemlje EU nisu bile primorane da prihvate toliki broj izbjeglica sa svim problemima koje je to donijelo i da je to bila posljednja kap koja je prelila čašu. Prema njegovom mišljenju, Velika Britanija je postupila pametno kada je odlučila da izađe iz EU.

"Zemlje žele svoj identitet i Ujedinjeno Kraljevstvo je željelo svoj identitet. To sam na neki način i predvidio. Bio sam u Škotskoj, gdje sam u Tarnberiju otvarao igralište za golf. Mislim da će se izlazak iz EU na kraju za Britaniju ispostaviti kao sjajna stvar", rekao je Trump, ocijenivši da će još zemalja krenuti tim putem.

"Ljudi ne žele da drugi dolaze i uništavaju njihovu zemlju. U ovoj zemlji imaćemo veoma jake granice od dana kada ja dođem", kazao je Trump.

Govoreći o vanjskopolitičkim ciljevima svog mandata, Trump je rekao da će mu prioritet biti da napravi pravednije trgovinske sporazume za SAD i da smanji trgovinski deficit SAD s ostatkom svijeta, posebno s Kinom.

Za invaziju na Irak 2003. godine Trump je rekao da je to možda najgora odluka donijeta u istoriji SAD, a kada je u pitanju Sirija smatra da treba da budu formirane sigurnosne zone.

Negiranje Moskve

U prvim reakcijama na Trumpovu izjavu da će se predložiti ukidanje sankcija Rusiji u zamjenu za dogovor sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom o smanjenju nuklernog oružja, zvanični Kremlj je u ponedjeljak saopštio da je previše rano komentarisati izjavu.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je novinarima da će Rusija, prije komentara o predloženim dogovorima, morati da sačeka da Trump preuzme administraciju.

Peskov je naglasio da se trenutno sa SAD ne vode razgovori o mogućem smanjenju nuklearnog naoružanja i da Rusija ne namjerava da pitanje sankcija postavlja u pregovorima sa stranim državama.

On je odbacio i medijske izvještaje o planiranom sastanku između Putina i Trumpa.

Istovremeno, šef britanske diplomatije Boris Johnson izjavio je danas da će Velika Britanija i SAD zaključiti Sporazum o slobodnoj trgovini koji je od obostrane koristi, nakon što je novoizabrani američki predsjednik Donald Trump iznio slično mišljenje.

"Veoma je dobra vijest da SAD žele dobre trgovinske odnose sa Londonom i to veoma brzo. Posebno je dobro što je ta izjava došla od novoizabranog predsjednika Trumpa", istakao je Johnson novinarima po dolasku u Brisel na sastanak šefova evropskih diplomatija.

On je naglasio da je jasno da Sporazum o slobodnoj trgovini mora biti sklopljen na taj način da bude u obostranom interesu SAD i Britanije.

"Ne sumnjam da će to tako i biti", rekao je Johnson.

U ponedjeljak je reagovala i Kina na izjavu novoizabranog američkog predsjednika, datu u petak za Wall Street Journal, da se o politici "jedinstvene Kine" može razgovarati. Trump je kazao da je SAD 1979. godine prekinuo diplomatske veze s Tai-peijem i otada zastupa poziciju da postoji samo "jedna Kina" čiji je Tajvan dio.

Iz kineskog ministarstva vanjskih poslova poručuju da je ta politika temelj američko-kineskih odnosa i da ne može biti predmet pregovora, prenosi službeni kineski list na engleskom jeziku China Daily.

"Ustraje li Trump u namjeri da odigra taj potez na samom početku mandata neizbježno će uslijediti razdoblje žestokih i štetnih interakcija, jer Peking neće imati izbora nego da skine rukavice", piše kineski list.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG