Dostupni linkovi

SAD protiv plana reformi SZO


Američka vlada se protivi reformi jer je zabrinuta zbog sposobnosti SZO da se suoči s budućim prijetnjama, uključujući i kineske. (Foto: Logo SZO)

Sjedinjene Države, najveći donator Svjetske zdravstvene organizacije(SZO), opiru se prijedlozima da se agencija učini nezavisnijom, izjavila su četiri zvaničnika uključena u razgovore, izazivajući sumnju u dugoročnu podršku Bidenove administracije agenciji Ujedinjenih nacija(UN).

Prijedlog, koji je dala radna grupa SZO za održivo finansiranje, povećao bi stalni godišnji doprinos svake zemlje članice, navodi se u dokumentu SZO objavljenom na internetu od 4. januara.

Plan je dio šireg reformskog procesa potaknutog pandemijom COVID-19, koja je naglasila ograničenja moći SZO da interveniše rano u krizi.

Ali američka vlada se protivi reformi jer je zabrinuta zbog sposobnosti SZO da se suoči s budućim prijetnjama, uključujući i kineske, rekli su američki zvaničnici Reutersu.

Umjesto toga se zalaže za stvaranje posebnog fonda, koji bi direktno kontrolisali donatori, koji bi finansirao prevenciju i kontrolu vanrednih zdravstvenih stanja.

Četiri evropska zvaničnika uključena u pregovore su odbili da budu imenovani jer nisu bili ovlašteni da razgovaraju s medijima, potvrdila je američka opozicija. Vlada SAD-a nije imala trenutni komentar.

Objavljeni prijedlog poziva da se obavezni doprinosi država članica postepeno povećavaju od 2024. kako bi oni činili polovinu osnovnog budžeta agencije od dvije milijarde dolara do 2028. godine, u poređenju sa sadašnjim manje od 20 posto, navodi se u dokumentu.

Osnovni budžet SZO usmjeren je na borbu protiv pandemija i jačanje zdravstvenih sistema širom svijeta. Također prikuplja dodatnih milijardu dolara godišnje za rješavanje specifičnih globalnih izazova kao što su tropske bolesti i gripa.

Sama SZO je odgovorila na upit rekavši da "samo fleksibilna i predvidljiva sredstva mogu omogućiti SZO da u potpunosti implementira prioritete država članica".

Najveći donatori Evropske unije, uključujući Njemačku, podržavaju plan, zajedno s većinom afričkih, južnoazijskih, južnoameričkih i arapskih zemalja, izjavila su tri evropska zvaničnika.

O prijedlogu bi se raspravljalo na sastanku Izvršnog odbora SZO sljedeće sedmice, ali podjele znače da se ne očekuje dogovor, rekla su trojica zvaničnika.

SZO je potvrdila da trenutno nema konsenzusa među državama članicama i rekla da će se razgovori vjerovatno nastaviti do godišnjeg sastanka Svjetske zdravstvene skupštine u maju, najvišeg tijela agencije za donošenje odluka.

Evropski donatori se posebno zalažu za osnaživanje, a ne za slabljenje multilateralnih organizacija, uključujući SZO.

Jedan evropski zvaničnik rekao je da američki plan "izaziva skepticizam u mnogim zemljama" i rekao da bi stvaranje nove strukture koju kontrolišu donatori, a ne SZO, oslabilo sposobnost agencije da se bori protiv budućih pandemija.

Pouke iz 'Crne smrti' i 'Španske groznice'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:13 0:00

Washington je već neko vrijeme kritičan prema SZO.

Bivši predsjednik Donald Trump povukao je Sjedinjene Države iz Svjetske zdravstvene organizacije nakon što ih je optužio da brani početna kineska kašnjenja u dijeljenju informacija kada se COVID-19 pojavio tamo 2019.

Bidenova administracija ponovo se pridružila ubrzo nakon preuzimanja dužnosti, ali zvaničnici su rekli Reutersu da misle da je SZO potrebna značajna reforma, te su izrazili zabrinutost u vezi s njenom upravom, strukturom i sposobnostima da se suoči sa rastućim prijetnjama, ne samo iz Kine.

Jedan od evropskih zvaničnika rekao je da su i druge velike zemlje, uključujući Japan i Brazil, oklijevale oko objavljenog prijedloga SZO.

Dvojica evropskih zvaničnika izjavila su da Kina još nije jasno iznela svoj stav, dok je treći zvaničnik naveo Peking među kritičarima prijedloga.

Vlade Japana, Kine i Brazila nisu odmah dale komentar.

XS
SM
MD
LG