Dostupni linkovi

Javni dug SAD-a dosegnuo 34 biliona dolara


Američki dolar (foto ilustracija)
Američki dolar (foto ilustracija)

Američki javni dug prvi je put dosegnuo 34 biliona dolara, objavilo je ministarstvo finansija.

Ukupni nepodmireni dug Sjedinjenih Država je narastao na 34,001 bilion dolara s 33,911 biliona dan ranije, pokazao je dnevni izvještaj ministarstva.

To bi značilo da je javni dug nadmašio BDP, koji je prema podacima ministarstva trgovine na kraju septembra iznosio 27,6 biliona dolara, piše Reuters.

Sredinom prošle godine je uticajni institut CBO, u kojem rade bivši zvaničnici američke centralne banke, ministarstva finansija i Kongresa, procijenio da bi javni dug SAD-a u 2023. mogao da dosegne 98 posto BDP-a.

U 2022. je iznosio, prema službenim podacima, 97 posto BDP-a, a u proteklih 30 godina u prosjeku 57 posto.

Do kraja ove dekade bi trebao da poraste na 107 posto i da premaši historijski, a do 2053. će dosegnut, po njihovim procjenama, 181 posto BDP-a, pokazale su dugoročne procjene instituta, objavljene krajem juna.

Tako velik dug usporio bi privredni rast i povećao isplate kamata stranim vlasnicima američkih dugova te bi predstavljao značajan rizik za fiskalne i ekonomske izglede, upozorili su CBO-a.

Američki zakonodavci vraćaju se iduće sedmice u klupe kako bi do krajnjeg roka usaglasili stavove o državnoj potrošnji u novoj fiskalnoj godini.

Ako ne postignu dogovor, mnogim državnim tijelima ponovno bi zaprijetio prekid rada.

Dogovor bi mogli da otežaju predstojeći predsjednički izbori i izbori za Kongres, napominje Reuters.

Portparol Bijele kuće Michael Kikukawa doveo je povećanje javnog duga u vezu sa smanjenjem poreza u 2017. godini, za mandata republikanskog predsjednika Donalda Trumpa i republikanske većine u Kongresu.

XS
SM
MD
LG