Dostupni linkovi

SAD optužio trojicu Iranaca za cyber napade


Dužnosnik američkog Ministarstva pravosuđa ocjenjuje da, čak i ako ovi cyber napadi nisu vođeni od strane iranske vlade, režim dopušta hakerima da uglavnom rade nekažnjeno. (na fotografiji: iranska cyber policija, fotoarhiva)

Američko Ministarstvo pravosuđa optužilo je tri Iranca za koje smatra da su koristili napade ransomwareom protiv stotina ljudi u Sjedinjenim Državama, velikoj Britaniji i drugim zemljama.

Optužnica tereti trojicu muškaraca - Mansura Ahmadija, Ahmada Katibija Agdu i Amira Huseina Nikaina Ravarija - za izvođenje cyber napada na više ciljeva između listopada 2020. i prošlog mjeseca.

Oni su optuženi za napade ransomwareom. Riječ je o štetnom softveru kojim se blokira napadnuti računar, nakon čega se pojavljuje ucjenjivačka poruka kojom se traži otkup da bi računar bio deblokiran.

U nekim slučajevima, žrtve su platile otkup, priopćilo je Ministarstvo.

Među navodnim američkim žrtvama bile su lokalne vlasti, skloništa za žrtve obiteljskog nasilja, dječja bolnica, računovodstvene tvrtke i tvrtke za proizvodnju električne energije.

Visoki dužnosnik Ministarstva pravosuđa rekao je novinarima da se u optužnici "ne navodi da su ovi akteri poduzeli te radnje u ime iranske vlade".

Međutim, zasebno priopćenje Ministarstva financija SAD-a navodi da su njih trojica dio veće hakerske skupine koja se povezuje s iranskim Korpusom islamske revolucionarne garde (IRGC).

"Poznato je da ova skupina, koja je povezana s IRGC-om, iskorištava ranjivosti softvera kako bi izvela svoje aktivnosti ransomwarea, kao i da se bavi neovlaštenim pristupom računaru, eksfiltracijom podataka i drugim zlonamjernim cyber aktivnostima", navodi Ministarstvo financija u izjavi u kojoj se najavljuju sankcije protiv grupa.

Prema riječima višeg dužnosnika Ministarstva pravosuđa, koji je govorio o ovom slučaju pod uvjetom anonimnosti, neke od žrtava cyber napada bile su čak i iz Irana.

Dužnosnik je rekao da aktivnost postoji, čak i ako nije vođena od strane iranske vlade, jer režim dopušta hakerima da uglavnom rade nekažnjeno.

Vlada ne obeshrabruje stanovnike da se bave hakiranjem sve dok je ono usmjereno izvan zemlje, rekao je dužnosnik.

Sankcije je najavio Ured za kontrolu inozemne imovine pri američkom Ministarstvu financija, koji je naveo da su tri optužena hakera u Iranu.

Iako su mali izgledi da hakeri budu uhićeni, dužnosnik Ministarstva pravosuđa rekao je da će im optužnice, na koje se još čeka, onemogućiti izlazak iz zemlje.

State Department je također podsjetio na slučaj trojice iranskih hakera i rekao da njegov program Rewards for Justice nudi nagradu za informacije o stranim cyber aktivnostima kojima se želi napasti važna američka infrastruktura.

Otkup na ucjene ransomwareom u Sjedinjenim Državama dosegao je više od 590 milijuna dolara u prošloj godini, u usporedbi s ukupno 416 milijuna dolara u 2020., priopćilo je Ministarstvo financija.

Američka vlada procjenjuje da ta plaćanja predstavljaju djelić ekonomske štete koju uzrokuju zlonamjerne cyber aktivnosti.

Izvor: Reuters, AFP i AP
XS
SM
MD
LG