Dostupni linkovi

Amerikanac koji traži azil u Bjelorusiji optužen za pobunu u Kapitolu


Američki državljanin Evan Neumann dao je intervju jednoj bjeloruskoj TV stanici u novembru.

Amerikanac koji je pobjegao u Bjelorusiju optužen je za napad na policajce i druge zločine vezane za nerede 6. januara u američkom Kapitolu.

Evan Neumann (49) optužen je u Washingtonu 10. decembra po 14 krivičnih tačaka. Optužnica se proširuje na prvobitno sadržane optužbe u krivičnoj prijavi podnesenoj protiv Neumanna u martu.

Tužilaštvo Sjedinjenih Američkih Država(SAD) u Washingtonu je u saopštenju za medije navelo da je u trenutku podnošenja prve tužbe Neumann već pobjegao iz Sjedinjenih Država i kako se vjeruje da se trenutno nalazi u Bjelorusiji. FBI istražuje slučaj i izdat je nalog za njegovo hapšenje, navodi se u saopštenju.

Neumanna je prošlog mjeseca intervjuirao državni televizijski kanal Bjelorusija-1. Rekao je da je poslušao savjet svog advokata i pobjegao u Evropu.

Neko vrijeme je boravio u Švicarskoj i Italiji, a zatim je otišao u Ukrajinu na četiri mjeseca. U augustu su bjeloruski graničari uhapsili Neumanna zbog ilegalnog prelaska iz Ukrajine.

Neumann je odlučio da pobjegne u Bjelorusiju i tamo zatraži politički azil nakon što su ukrajinske službe sigurnosti počele da iskazuju interesovanje za njega.

SAD nemaju sporazum o ekstradiciji sa Bjelorusijom. State Department je prošlog mjeseca odbio komentirati slučaj pozivajući se na zakone o privatnosti.

Neredi na Kapitolu pokušali su da prekinu zajedničku sjednicu američkog Kongresa koja je bila u procesu potvrđivanja pobjede predsjednika Joea Bidena nad tadašnjim predsjednikom Donaldom Trumpom na izborima 3. novembra 2020. godine. Opsada je uslijedila nakon skupa u blizini Bijele kuće ranije tog dana u kojem je Trump pozvao svoje pristalice da marširaju na Kapitol u posljednjem pokušaju da se ponište izborni rezultati.

U optužnici se navodi da je tokom nereda Neumann gurnuo metalnu barikadu u red oficira i udario policajce barikadom i šakom. U intervjuu za Bjelorusija-1, Neumann je odbacio optužbe protiv sebe, nazivajući ih "političkim progonom".

Od nereda više od 700 ljudi je uhapšeno zbog zločina povezanih s probijanjem američkog Kapitola, uključujući preko 220 osoba optuženih za napad ili ometanje provođenja zakona.

  • Uz izvještavanje Reutersa i Hilla
XS
SM
MD
LG