Dostupni linkovi

Deset elektora traži istragu o vezama Trumpa sa Rusijom


Deset američkih elektora - od njih 538 koji bi 19. decembra trebali glasati za Donalda Trumpa kao novog predsjednika SAD-a - zatražili su izvještaj američkih obavještajnih službi o svim istragama koje povezuju Trumpa s Rusijom.

Devetero demokrata i jedan republikanac poslali su otvoreno pismo šefu obavještajne zajednice Jamesu Clapperu, u kojem zahtijevaju relevantne informacije prije datuma kada će morati glasati za predsjednika.

"Želimo čuti od obavještajne zajednice postoje li otvorene istrage o vezama između Donalda Trumpa, njegove kampanje ili suradnika, i miješanja ruskih vlasti u američke izbore, koliko su opsežne te istrage, koliko su daleko dosegle, tko je bio uključen u njih", navodi se u pismu Clapperu.

"Zahtijevamo da nas se obavijesti o rezultatima istrage, jer to izravno utječe na naše odluku o tome da li je gospodin Trump sposoban služiti kao predsjednik SAD-a", dodaje se u pismu.

Američki elektori obično potvrde rezultate izbora, ali američki Ustav im daje diskreciono pravo da u obzir uzmu neke izvanredne okolnosti koje mogu dovesti u pitanje izborne rezultate.

Pitanja su se otvorila nakon što su tokom vikenda mediji izvjestili da je Središnja obavještajna agencija (CIA) zaključila da je Moskva namjeravala pomoći izbor Donalda Trumpa hakiranjem elektronske pošte Demokratske stranke i dokumenata koji su nakon toga procurili do WikiLeaksa, čime je oštećena kampanja demokratske kandidatkinje Hillary Clinton.

Trump je taj izvještaj CIA-e nazvao “smiješnim", ali su ga pojedini kongresmeni shvatili ozbiljno, te su rekli da će pokrenuti istragu.

John Podesta, predsjednik izborne kampanje demokratske kandidatkinje čiji su privatni mailovi hakirani, kazao je da pismo elektora otvara "ozbiljna pitanja koje se tiču nacionalne sigurnosti".

Kampanja Hillary Clinton poziva Bijelu kuću da deklasificira obavještajne informacije koji su pokazale da je cilj ruskih hakera bio pomoći izbor Trumpa.

Glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest kazao je da podržava kongresnu istragu u ovom slučaju, ta da postoji intezivna suradnja obavjštajnih službi i agencija za nacionalnu sigurnost, te članova Kongresa iz obje stranke, kako prije, tako i nakon izbora.

"Nisu vam potrebne sigurnosna pojašnjenja kako bi otkrili tko je imao koristi od ruskog hakiranja. Uostalom, izabrani predsjednik je pozvao Rusiju da hakira njegovu protukandidatkinju, bivšu državnu tajnicu Hillary Clinton", istaknuo je Earnest.

Lider republikanske većine u Senatu Mitch McConnell, najavljujući predstojeću istragu Senatskog odbora istaknuo je da ona nema stranačku pozadinu.

"Bilo kakav cajber upad je opasan po sigurnost i žestoko osuđujemo takve poteze. Uoči izbora, direktor Nacionalne obavještajne agencije kazao je da je ruska vlada bila uključena u hakiranje elektronske pošte pojedinaca i institucija. To je ono što se može reći bez rizika po izvore i metode istraživanja. Sve ostalo je neodgovorno, vjerojatno ilegalno i predstavlja potencijalno stranačku političku igru, što nikako ne smije biti slučaj", kazao je McConnell.

Na izborima za američkog predsjednika 8. novembra Clinton je osvojila više glasova biračkog tijela, ali je Trump pobijedio u više država što mu je osiguralo 306 elektorskih glasova i Bijelu kuću, dok Clinton ima 232 elektorska glasa.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG