Dostupni linkovi

U SAD-u zahtjevi za ispitivanjem sve viših cijena jaja


Jaja na policama trgovine HarvesTime Foods, SAD, 5. januar 2023.
Jaja na policama trgovine HarvesTime Foods, SAD, 5. januar 2023.

S obzirom na to da se cijena jaja u 2022. godini više nego udvostručila, u Sjedinjenim Državama dižu se glasovi koji pozivaju na istragu o mogućem dizanju cijena.

Američki senator Jack Reed poslao je pismo 24. januara, zahtijevajući od Savezne komisije za trgovinu da istraži jesu li proizvođači manipulirali cijenama jaja.

Grupa za zagovaranje Farm Action koju vode poljoprivrednici, podnijela je prošle sedmice sličan zahtjev, tvrdeći da "čini se, postoji tajna shema među čelnicima industrije kako bi se uvjeti inflacije i izbijanje ptičje gripe pretvorili u priliku za izvlačenje nevjerovatne dobiti".

Skok cijena jaja pripisuje se milionima kokoši koje su zaklane, kako bi se ograničilo širenje ptičje gripe, i poljoprivrednicima, koji su morali kompenzirati inflaciju koja im je povećala troškove.

Kako bi se pomoglo u kontroli ptičje gripe, između 43 i 58 miliona peradi zaklanih u prošloj godini bile su koke nosilje. Međutim, veličina ukupnog jata smanjena je tek za pet odnosno šest posto, u odnosu na normalu koja iznosi oko 320 miliona kokoši.

Drugi život i spokoj za koke nosilje
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:06 0:00

Prosječna maloprodajna cijena tuceta jaja u Sjedinjenim Državama, prema najnovijim vladinim podacima, dosegla je 4,25 dolara u decembru, u odnosu na 1,79 dolara godinu ranije.

"U vrijeme kada su cijene hrane visoke i kada se mnogi Amerikanci bore da sebi priušte namirnice, moramo ispitati ulogu industrije u održavanju visokih cijena i pozvati nadležne na odgovornost za svoje postupke", rekao je senator Reed u pismu upućenom Saveznoj komisiji za trgovinu.

Trgovci, pak, navode da su cijene jaja uveliko određene cijenama na tržištu, dok stručnjaci ocjenjuju da je izbijanje ptičje gripe - u kombinaciji s vrtoglavim porastom cijene goriva, hrane, usluga i pakiranja te stalnom velikom potražnjom za jajima - istinski krivac za povećanje cijena.

"Mnogi faktori utječu na trenutnu cijenu jaja, od kojih je većina izvan kontrole proizvođača jaja", kaže predsjednica i izvršna direktorica trgovačke grupe American Egg Board, Emily Metz.

Ekonomista sa Univerziteta Purdue Jayson Lusk navodi da je "osnovna ekonomska situacija dobro objašnjava rast cijena".

Lusk ističe da mala smanjenja u opskrbi jajima mogu rezultirati velikim povećanjem cijena, jer potražnja za jajima mnogo ne posustaje.

Inflacija sve brže prazni novčanike
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:32 0:00

Američka Savezna komisija za trgovinu nije odmah odgovorila na pitanja o zabrinutostima zbog povećanja cijena jaja, ali ta agencija općenito ne komentira zahtjeve o istrazi, piše AP.

Najvećeg američkog proizvođača jaja Cal-Maine Foods spomenuli su u govorima senator Jack Reed i grupa za zagovaranje Farm Action.

Ovaj proizvođač je prošli mjesec izvijestio da je njegova prodaja jaja u kvartalu skočila na rekordnih 110 posto, odnosno na 801,7 miliona dolara, što mu je pomoglo da ostvari profit od 198,6 miliona dolara, u odnosu na samo 1,1 milion dolara godinu prije.

Kompanija sa sjedištem u Ridgelandu u američkoj državi Mississippi, rekla je da "želi uvjeriti svoje kupce da činimo sve što možemo kako bismo povećali proizvodnju i zadržali police dućana opskrbljenima", a da je "domaće tržište jaja uvijek bilo intenzivno konkurentno i vrlo nestabilno, čak i u normalnim tržišnim okolnostima".

Cijene koje Cal-Maine naplaćuje kupcima određene su pregovorima s lancima trgovina mješovitom robom, udrugama i distributerima.

Cal-Maine je izvijestio da su njegove cijene u posljednjem tromjesečju bile u prosjeku 2,71 dolar za tucet jaja.

To je gotovo dvostruko više od 1,37 dolara godinu dana ranije, ali i dalje mnogo niže od cijene koju potrošači trenutno plaćaju.

Piše: AP

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG