Dostupni linkovi

Jazovka i Jadovno: Sjećanje na žrtve totalitarizma


Komemoracija na Žumberku, foto: hrt.hr/Igor King/ PIXSELL
Povodom Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima, predsjednik Hrvatskog sabora i ministar ratnih veterana položili su u petak vijence uz jamu Jazovka, simbol partizanskih zločina 1945. i uz jamu Jadovno, simbol ustaških zločina nad Srbima, Židovima i Hrvatima antifašistima 1941. godine. Treba uvažavati sve žrtve totalitarizama, ratova i mržnje kako iz njihovih humaka ne bi klijalo sjeme zla, poručio je povodom ovog dana sjećanja predsjednik Ivo Josipović.

Jama Jazovka na Žumberku kao mjesto gdje su nakon ulaska partizana u Zagreb u svibnju 1945. likvidirani ranjeni domobrani i ustaše pokupljeni iz zagrebačkih bolnica i Jadovno na Velebitu kao mjesto ustaškog logora za istrebljenje Srba, Židova i Hrvata antifašista 1941. godine – na te dvije lokacije predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, ministar hrvatskih ratnih veterana Predrag Matić i zapovjednik hrvatske kopnene vojske general bojnik Dragutin Repinc, kao izaslanik predsjednika Josipovića, položili su vijence i zapalili svijeće.

Nakon komemoracije na Jazovki predsjednik Sabora Leko kazao je novinarima kako bi komemoracija poput današnje trebala postati tradicionalna, i to za sve žrtve totalitarnih režima.

„To znači da borba za vrijednosti demokracije ne prestaje i da nije obilježena dnevnopolitičkim potrebama, ili uopće političkim bojama. Ovo su civilizacijske vrijednosti koje demokracija kao sustav najbolje prepoznaje", kazao je Leko.

Povod za komemoraciju je obilježavanje Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima, a na komemoraciji su uz izaslanstva Vlade, Sabora i Predsjednika i predstavnike dioplomatskog kora sudjelovali i članovi vladinog Povjerenstva za istraživanje, uređenje i održavanje vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i groblja poslijeratnog razdoblja.

Predrag Matić
Predrag Matić
„Ako pogledate, ovdje su i članovi Povjerenstva – uvjetno rečeno – različitih političkih pogleda, međutim mi smo se nakon 70 godina došli pokloniti nevinim žrtvama, kako na Jazovci tako i u Jadovnom. To su dva simbola koja su duboko dijelila Republiku Hrvatsku svih ovih godina, i mi to želimo obilježiti sa jedne povijesne humanirane strane, a dalji poslovi istraživanja – tko je počinio, zašto je počinio – to su poslovi Državnog odvjetništva i policije", navodi ministar Matić, koji je i na čelu tog Povjerenstva.

Povodom Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima predsjednik Josipović na svojoj facebook stranici poručio kako prošlost ne možemo mijenjati, ali iz nje moramo učiti.

„Ahmići, Bleiburg, Jadovno, Jasenovac, Kampor, Križančevo Selo, Ovčara, Paulin Dvor, Sarajevo, Sijekovac, Srebrenica, Tezno... Na ovom strašnom i predugačkom nizu boli, na desecima spomenika i neobilježenih grobnica odao sam počast žrtvama rata, totalitarizama i mržnje, duboko vjerujući kako iz njihovih humaka više nikada ne smije klijati sjeme novog zla", napisao je na facebooku hrvatski predsjednik.

Na Jadovnu je komemoracija bila održana i koncem lipnja u organizaciji banjalučke udruge „Jadovno“, međutim u Savezu antifašističkih boraca Hrvatske (SABH) se od toga distanciraju, kaže za naš radio član Predsjedništva SABH Ivan Fumić, koji je i sam kao član Povjerenstva sudjelovao na komemoracijama u petak.

„Neki ljudi iz Banjaluke željeli bi to privatizirati, ali to ne ide! Naime, to obilježavanje može organizirati Savez antifašističkih boraca i Srpsko narodno vijeće, a nikako neki sa strane koji onda daju neprimjerene izjave koje štete i Hrvatima i Srbima i međusobnim odnosima", ocjenjuje Fumić.

Bleiburg i Jazovka razumiju se u Hrvatskoj kao zbirno ime za partizansku represiju i egzekucije na završetku Drugog svjetskog rata, a Jadovno kao zbirno ime za ustaške egzekucije Srba, Židova i Hrvata antifašista od svibnja do kolovoza 1941. u Lici, na Velebitu i u Hrvatskom primorju, kada je pobijeno između 25.000 i 40.000 ljudi, a koje su prestale talijanskom okupacijom tog područja kolovoza 1941. godine.

Pogledajte komentare (20)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG