Dostupni linkovi

Sećanje na ubijene iz Sjeverina: Da se zločin nikada više ne ponovi


U utorak, 22. oktobra, navršava se 21 godina od otmice i ubistva 17 građana bošnjačke nacionalnosti, državljana SR Jugoslavije iz mesta Sjeverin. Do sada su pronadjeni posmrtni ostaci samo Medredina Hodžića iz Sjeverina.

Na mestu otmice u Mioču porodice otetih, predstavnici Islamske zajednice u Priboju, nevladinih organizacija i lokalne vlasti u utorak su na mestu otmice u 12 sati proučili fatihu i bacili cveće u Lim. Nakon toga je u Domu kulture u Priboju u 14 časova održan skup na kome je govorio glavni imam Islamske zajednice u Srbije Muamer Zukorlić, predstavnici nevladnih organizacija i lokalne vlasti u Priboju.

Pre 21 godina na posao u “Poliester” krenuo je i Medo Hodžić. Zajedno sa još 16 Bošnjaka izveden je iz autobusa u mestu Mioče. Bol porodice otetih je još veći jer posmrtni ostaci nisu pronadjeni, priča Medov sin Omer Hodžić.

Omer Hodžić
Omer Hodžić
“Bez oca sam ostao na deseti rodjendan. Od tada je prisutna šutnja punih 21 godinu. Ono što najviše boli jeste da i posle ovako dugog perioda i ako je ovaj slučaj prilično razjašnjen i ima skoro sve potrebne činjenice da bi se donela konačna odluka, ovaj slučaj se odužio i nije doneta konačna odluka. Poslednja odluka Apelacionog suda je da se porodicama otetih isplati 600 eura, zbog odugovlačenja sudskog procesa u poslednjih pet godina,jer je ovaj predmet stajao u Prvom osnovnom sudu u Beogradu.”

Dženana Šukić je ostala bez oca Alije Mandala. Tada je imala 13 godina.

“Iako je prošlo toliko godina bol je i dalje jako prisutan. Možda bih se malo smirila da se pronadju kosti otetih, da se sahrane na jednom mestu, da mogu da posetim mezarje, da proučim fatihu. Možda bi mi tada bilo lakše.”

Skupština opštine Priboj je donela odluku da se podigne spomenik nastradalim Sjeverincima. Pri kraju su sve potrebne administrativne procedure i očekuje se da će sledeće godine spomen obeležje biti podignuto u mestu Mioče.

Da podsetimo.Pripadnici srpske paravojne formacije “Osvetnici” kojom je komandovao Milan Lukić, na današnji dan pre 21 godina iz autobusa koji je saobraćao na relaciji Priboj – Pljevlja, u mestu Mioče, izveli su 16 Bošnjaka muškaraca i jednu ženu. Ovi meštani Sjeverine krenuli su u Priboj na posao preko teritorije BIH jer je to jedini put da se dodje u Priboj.

Pripadnici paravojne formacije “Osvetnici” kamionom su ih odveli u Višegrad u motel Vilina vlas gde su ih psihički I fizički mučili i nakon toga ubili.

Za ovaj zločin, Okružni sud u Beogradu osudio je na po 20 godina zatvora Milana Lukića i Olivera Krsmanovića (obojicu u odsustvu), a Dragutina Dragićevića i Đorđa Ševića na po 15 godina zatvora. Lukić je nakon što je uhapšen u Argentini u Haškom tribunalu osudjen na doživotnu kaznu zatvora za zločine u Višegradu.
XS
SM
MD
LG